Interaktivni dodatki:






Datum: 27. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

Kdaj je pravi čas za beljakovinski napitek?

Večina ljudi dobi s hrano dovolj beljakovin. Pri starejših in ljudeh na dietah (prostovoljnih ali zdravstvenih) pa se stvari zakomplicirajo.

Potreba po beljakovinah se razlikuje od človeka do človeka. Poleg tega ob dnevih, ko smo fizično bolj aktivni, potrebujemo več beljakovin. Beljakovine so gradniki s katerimi organizem popravlja in gradi samega sebe. Če teh gradnikov primanjkuje, se lahko pojavijo velike težave. Včasih celo trajne.

Ne splošno velja, da za vsak kilogram telesne teže potrebujemo 0,8 gramov beljakovin Že samo en dan pomanjkanja, je lahko usoden, zato športniki in vsi, ki veliko trenirajo, raje pojedo nekaj beljakovin na zalogo. Tako se tudi mišice hitreje obnovijo, hkrati pa ste dlje časa siti. Problem pa nastane tudi, ko jeste pretežno rastlinsko hrano, kjer ni dovolj beljakovin.

Današnji beljakovinski napitki so enostavni za pripravo, zato so idealni tudi za ljudi, ki so veliko na poti.

Nutricisti priporočajo, da pred vadbo popijete toliko gramov beljakovin, kot nameravate vaditi (to pomeni: 20 gramov za 20 minut vadbe). Po koncu vadbe popijte še enkrat toliko, vendar bodite pozorni, da tokrat dodate še nekaj kalcija in vitamina D, ker ta kombinacija preprečuje osteoporozo in izgubo mišične mase. Včasih je to pomenilo, da ste beljakovine v prahu zmešali z mlekom, danes pa je veliko bolje, če uporabite denimo grški jogurt, ki mu dodate 2 žlici oreščkov.

Torej: kdaj je primeren čas za beljakovinski napitek?

Kadarkoli. Samo, da je vsaj 2 uri pred spanjem.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani