Interaktivni dodatki:


Suzy Wengel s 100 kilogrami (levo) in 10 mesecev kasneje s 40 kg manj (desno).
Suzy Wengel s 100 kilogrami (levo) in 10 mesecev kasneje s 40 kg manj (desno). (Instagram)



Datum: 9. APR 24 - DOBRO JE VEDETI

Danska dieta, ki je takoj dobila naslov najenostavnejše

S to dieto je konec preračunavanja kalorij, sestavljanja jedilnikov brez ogljikovih hidratov, z več beljakovinami in podobno. V tej dieti vse to odpade. Pa deluje?

Suzy Wengel je nutricistka in direktorica danskega biotehnološkega podjetja, ki se ukvarja z zdravo prehrano ljudi. Wengelova je izhajala iz dejstva, da vse dosedanje diete temeljijo na tem, da nečesa ne smemo jesti (najbolj znan je primer LCHF, kjer so ogljikovi hidrati močno omejeni, celo nezaželeni). Po podatkih, ki jih je zbrala, lahko take omejitvene diete povzročijo več težav, kot koristi. Nekatere bolezni so lahko zaradi diet celo nepopravljive. Prav zato je sestavila svojo dieto, ki je kmalu po objavi dobila naziv najenostavnejša shujševalna dieta.

V čem je skrivnost?

Dieta ne vsebuje nobenega jedilnika. Ne veljajo nobene omejitve. Jeste to, kar vam je všeč in to 3-krat na dan. Zaužito hrano merite samo s pestjo, vsak obrok (tudi zajtrk) pa mora vsebovati 4 glavne elemente: 1 pest beljakovin + 1 pest ogljikovih hidratov + 2 pesti zelenjave + 1 jušna žlica maščob.

Wengelova je pred objavo po Instagramu ves čas dokumentirala in spremljala svoj 10 mesecev trajajoč eksperiment. Pravi, da je v tem času shujšala 40 kilogramov, najpomembneje pa je, da me tem ni bila lačna in se ni slabo počutila. Pravi še, da je v povprečju na teden izgubila med 0,5 in 1,5 kilogrami.

Kaj je jedla?

Kot sama pravi, ni nikdar izbirala jedi. Edina stvar, ki jo je resnično črtala iz vseh jedilnikov, je procesirana hrana. Drugače pa je njen jedilnik izgledal tako:

Zajtrk:

  • 2 pesti zelenjave (večinoma češnjev paradižnik in grah)
  • 1 pest beljakovin (to sta 2 kuhani jajci)
  • 1 pest ogljikovih hidratov (1 rezina kruha)
  • 1 žlica maščob (maslo namazano na kruh)
  • skodelica tople kave z običajnim mlekom.
Kosilo
  • 2 pesti zelenjave (korenje, kumare, paprika, paradižnik, gobe)
  • 1 pest beljakovin (pašteta, na oko pečeno jajce, rezina slanine)
  • 1 pest ogljikovih hidratov (1 rezina kruha)
  • 1 žlica maščob (sir).
Večerja:
  • 2 pesti zelenjave (korenje, šparglji, hren, zelena listnata zelenjava)
  • 1 pest beljakovin (na žaru pečen zrezek)
  • 1 pest ogljikovih hidratov (kozarec vina)
  • 1 žlica maščob (tatarska omaka).
Še to ... Ko je avtorica te diete začela s hujšanjem, je imela več kot 100 kilogramov. Večkrat je poskušala hujšati, štela je kalorij (to včasih ni mogoče - na potovanju), se načrtno izogibala različnim jedem in živilom, a z nobeno dieto ni imela sreče. Četudi je pri kakšni dieti občasno shujšala, se ji je dogajalo, da se je potem, ko je nehala, zredila celo bolj, kot na začetku. Pri svojih kolegicah je pogosto videla, da so diete, ki povzročajo celo vrsto slabosti in bolezni.

Zato je toliko bolj prepričana v svojo dieto, ker vsakogar, ki se odloči stopiti na to pot, nauči samo eno: prenajedanje nas najbolj redi.

To je dieta, ki se nikdar ne konča.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani