Interaktivni dodatki:






Datum: 4. APR 23 - DOBRO JE VEDETI

Zdravljenje z drevesi - neumnost ali resnica?

V ljudskem izročilu je več zgodb o tem, kako so drevesa (po)zdravila ljudi. Pri nas je denimo breza najbolj univerzalno zdravilo. Je res?

Ali je zdravljenje z drevesi samo še ena novodobna neumnost, ali se za tem skriva kaj več? Kakšne so zdravilne lastnosti dreves, če sploh so?

Kopanje v gorskem zraku je poznan termin in danes vemo, da je to izredno pozitivno za naše zdravje. V starosti še posebej! Znanstveniki so potrdili, da je dihanje gozdnega zraka izredno zdravilno, danes pa vemo da so za to odgovorne hlapne snovi fitoncidi ali gozdna eterična olja. Med njimi v gozdovih najpogosteje srečamo organske spojine alfa-pinen in limonen.

Fitoncide izločajo predvsem gozdna drevesa (ne tista po mestnih parkih!) in dokazano zmanjšujejo nivo stresa v organizmu. Veda, ki se s tem ukvarja, se imenuje dendroterapija in je najbolj razširjena v Rusiji, prihaja pa tudi k nam. Med najbolj zdravilnimi so hrast, breza in bor, energijsko bogate pa so cedra, akacija, javor, jabolko in sliva (zanimivo, da so topoli na seznamu energijskih kradljivcev, kar je v določenih primerih lahko celo koristno!).

Iz zgodovine so poznane zgodbe o dekletih, ki so hodile k brezam in od njih črpale energijo, nosečnice so sedele pod lipo, ranjeni vojaki pod hrast (ta naj bi dokazano celil rane), bukev zdravi stres, krepi koncentracijo in izboljšuje krvni pretok, kostanj zdravi revmatične bolezni, nespečnost, odganja strah ...

Prav zato sprehod po gozdu ni enak sprehodu po mestnem betonu. Živa drevesa so bolj zdravilna, kot kot lesa. Vera v drevesa zdravi in žene posameznike na pot okrevanja, boljšega zdravja. Ni naključje, da otroci v rani mladosti sanjajo o hišici na drevesu ...

Dejstvo je, da še premalo poznamo zdravilne mehanizme narave.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani