Interaktivni dodatki:


Datum: 26. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako dobro poznate učinke želatine?

Obogatena želatina je odličen pripomoček za zdravljenje osteoporoze, sladkorne, izboljšanje presnove, kože, krepi sklepno in srčno mišico ...

Želatina pomaga telesu pri hitrejšem celjenju, lajša celo vrsto simptomov, poleg tega pa je še naravna in brez stranskih učinkov (več o tem si preberite v prispevku Zakaj bi morali vsak dan jesti želatino. V pozitivnih vplivih na zdravje smo na Vem, kaj jem že veliko pisali (poglejte tu in tu). Žele je obvezen dodatek na jedilniku onkoloških bolnikov v Rusiji. Rusi so namreč že davno ugotovili, da kolagen, ki je osrednja sestavina želeja, ključnega pomena pri obnovi in regeneraciji telesa. Kolagen v telesu deluje kot neke vrste lepilo. Brez kolagena bi naše telo dobesedno razpadlo, kolagen pa med seboj povezuje celice, organe in ohranja vezna tkiva. Telo namreč do leta 20. leta starosti zmore samo proizvesti dovolj kolagena, po tem pa ne. Z želatino imate možnost povečati rast in obnovo veznega tkiva, kar je zelo pomembno pri obolelih sklepih (govorimo o čistem kolagenu).

Samo žele živalskega izvora ima tak kolagena, ki je pri ljudeh odgovoren za trdno strukturo, vsebuje pa nekaj ključnih aminokislin, ki pomagajo okrepiti vezivna tkiva (ne pozabit, da po 50. letu starosti telo proizvede komaj še kaj kolagena).

Hrana z največ kolagena je: leča, grah, bob, čičerika, fižol, proso, ajda, kvinoja, mandlji, lešniki, orehi, lanena in konopljina semena. Še bolj pomembno pa je dejstvo, ki so ga znanstveniki odkrili šele nedavno. Kombinacija čistega kolagena in predvsem vitamina C povzroči, da se absorpcija določenih mineralov in vitaminov poveča tudi za nekajkrat. Zato je izredno priporočljivo vsak dan pojesti kozarec želeja, ki je obogaten s kalcijem, magnezijem in vitaminom C.

Več raziskav je pokazalo, da redno uživanje želeja:

  • preprečuje osteoporozo
  • krepi vezivna tkiva v sklepih
  • niža krvni sladkor
  • daje elastičnost in moč kitam ter vezem
  • krepi rast las in nohtov
  • ohranja zdravo kožo
  • izboljša presnovo
  • krepi sklepno in srčno mišico
  • povečuje mentalne sposobnosti
In kako zaužiti žele?

Čajno žličko želeja v prahu zmešajte s kozarcem vode, soka ali čaja. Zmešajte, dodate lahko tudi nekaj zmletih oreščkov (priporočamo 5 orehovih jedrc) in pojejte. Zelo pomembno je, da vsak dan pojeste vsaj enega in ne več kot 3 takšne kozarce. Raziskave namreč potrjujejo, da se vam lahko zdravje vidno izboljša že po 2 tednih, po 6 mesecih pa se vam lahko v celoti popravi.

Je pa jesensko-zimski čas najtežji čas za sklepe, zlasti pri vremensko občutljivih ljudeh.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani