Interaktivni dodatki:






Datum: 24. NOV 21 - DOBRO JE VEDETI

Odkrijte fenomen črnega česna

Črn česen je zdravilo, ki ga azijski zdravilci poznajo že tisočletja, svet pa ga je odkril šele pred petimi leti

Črn česen je v teh dneh gotovo najbolj moderna zelenjava. Poleg vseh zdravilnih lastnosti, ki jih ima običajen česen, in nenavadne barve, se navaden česen vendarle razlikuje od svojega svetlega sorodnika. Ne pušča neprijetnega vonja.

Črn česen so prvi izdelali v Južni Koreji. Vzgojili so ga s fermentacijo standardnih glivic na visoki temperaturi. Čebulice segrevajo skoraj mesec dni, med tem pa se v čebulici tvori melanoidin, ki česen obarva temno. Navzven so čebulice videti običajno, strok pa je črn. Korejci so to metodo barvanja razvili že pred tisočletjem, česen pa je cenjen, ker je bogat z antioksidanti. Korejci ga zato dodajajo k energijskim pijačam, na Tajskem pa je priljubljena tudi čokolada s črnim česnom.

Črn česen se uporablja kot prehransko dopolnilo, ima pa okus suhe slive, rahlo dimljen, sladek in z blagim okusom karamele.

Za kaj je dober črn česen?

Močno znižuje nivo slabega holesterola, zmanjšuje tveganja za več vrst rakov, krepi imunski sistem in uravnava krvni pritisk. Razlika med črnim in navadnim česnom je, da ima črn dvakrat več antioksidantov, je lažje prebavljiv in ga telo hitreje absorbira. Ker ne povzroča slabega zadaha, ga lahko pojemo večje količine in zaradi tega še poudarimo njegove zdravilne lastnosti.

Kako narediti črn česen?

V izbranih trgovinah ga lahko kupite, tudi naročite po spletu, najboljši pa je, če imate dovolj vztrajnosti, da doma pridelate svojega, domačega. Kot lahko vidite na spodnjem videu, nekaj strokov zavijte v alu-folijo in jih 30 do 40 dni segrevajte na temperaturi med 60 in 65 stopinj Celzija.

Kaj pa cena? Za 50 gramov je potrebno odšteti 4 evre.



Odkrijte fenomen črnega česna
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani