Interaktivni dodatki:






Datum: 27. SEP 21 - DOBRO JE VEDETI

Kako spodbuditi telo, da maščobo spremeni v energijo

Ketoza je proces v telesu pri katerem se maščobe pretvarjajo v spojine, ketone, ki se uporabljajo kot glavni vir energije.

Raziskovalci so ugotovili, da je prehrana, ki pospešuje ketozo, izredno koristna, saj zavira apetit in pospešuje izgubo teže. Ketoza je koristna pri zdravljenju sladkorne, pri nevroloških motnjah in pri kopici drugih težavah. Ugotovili pa so tudi, da z enostavnim odstranjevanjem ogljikovih hidratov ni mogoče doseči ketoze.

Kako torej pospešiti procese pretvorbe maščob v energijo?

1. Zmanjšan vnos ogljikovih hidratov
Uporaba nizko-ogljične hrane je ključnega pomena za doseganje ketoze, saj celice uporabljajo sladkor oziroma glukozo kot glavni vir energije. Vendar pa lahko celice uporabljajo tudi druge vire goriva, kot so maščobne kisline in ketone, ki so znani kot ketonska telesa.

Glukoza se shranjuje kot glikogen v jetrih in mišicah. V primeru nizkega vnosa ogljikovih hidratov se zaloge zmanjšajo, zniža se raven inzulina, maščobne kisline pa se sproščajo iz zalog. Jetra nekatere od teh maščobnih kislin pretvorijo v ketonska telesa, ki se lahko med drugim uporabljajo tudi kot možgansko gorivo.

Da bi dosegli optimalne procese ketoze, mnogi nutricisti priporočajo v prvih 2 tednih največ 21 gramov ogljikovih hidratov minus vlaknin, šele potem pa količine ogljikovih hidratov postopoma povečujte.

Testiranja so pokazala, da se pri tako strogi dieti količina ketonov v urinu poveča tudi za 27-krat.

Tako stroga dieta je primerna za vse, ki bi radi vstopili v stanje ketoze, da bi izgubili težo, zmanjšali tveganja za bolezni srca in regulirali krvni sladkor.

Obstajajo celo terapevtske ketogene diete, ki se uporabljajo za zdravljenje epilepsije in celo raka. Pacienti uživajo celo manj kot 15 gramov ogljikovih hidratov na dan, kar še dodatno poveča ketonske vrednosti.

Na splošno pa velja, da se ketoza začne, če dlje časa uživate manj kot 5 % ogljikovih hidratov, kot je optimalna količina energije za vašo težo in starost.

Izračun potrebne dnevne količine vode

Izračun velja pri minimalni telesni aktivnosti (pol ure sprehoda).
, težek kg, potrebuje na dan 0 litrov vode (to je 0 kozarcev po 2 dcl).
Upoštevajte, da približno 30 % vode (v vašem primeru 0) dobimo s hrano.

2. Povečanje vnosa zdravih maščob
Poraba zdravih maščob poveča količino ketonov in nam pomaga doseči ketozo. Ketogena prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ima veliko maščob. Vendar pa to ne pomeni, da vsa živila z veliko maščobami tudi povzročijo ketozo.

Ker maščobe predstavljajo velik odstotek ketogene prehrane, moramo vedno uporabljati visokokakovostne vire, kot so avokado in avokadovo olje, kokosovo olje, maslo, olivno olje.

Če želite izgubiti težo, ne smete zaužiti preveč energije.

3. Vključite kokosovo olje
Uporaba kokosovega olja pomaga vstopiti v stanje ketoze. Pravzaprav je to eden najboljših načinov za doseganje ketoze v primeru Alzheimerjeve bolezni in drugih motenj živčnega sistema.

Še nasvet pred uporabo: kokosovo olje počasi dodajajte v svojo prehrano, da se s tem izognete driski in krčem v želodcu. Na dan pojejte 2 do 3 žlice, po enem tednu pa lahko to mejo še korigirate.

4. Pravilen vnos beljakovin
Izkazalo se je, da zmanjšanje beljakovin, da bi povečali proizvodnjo ketonov, ni zdravo. Jetra potrebujejo vnos beljakovin, da dobijo aminokisline, ki se uporabljajo za proizvodnjo nove glukoze, beljakovine pa so potrebne tudi za vzdrževanje mišične mase, kar je še zlasti pomembno med izgubo telesne teže.

5. Telesna aktivnost
Vadba izčrpava zaloge glikogena, kar pomaga doseči ketozo. Upoštevajte, da telo potrebuje od 1 do 4 tedne, da se prilagodi uporabi ketonov, ves ta čas pa morate biti zmerno aktivni. Pproizvodnja ketonov je med postom najvišja, to pa pospešuje hujšanje.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani