Interaktivni dodatki:


Datum: 5. SEP 22 - DOBRO JE VEDETI

Ste kdaj pomislili, da so zamrznjene stvari bolj zdrave od svežih?

Ste pomislili, da zamrznjene stvari ne potrebujejo aditivov, da pridejo na vašo mizo?

Zamrznjene stvari običajno izgubijo 3 do 10 odstotkov hranilnih snovi, vendar to ni nič v primerjavi s svežimi plodovi, ki jih običajno naberejo veliko prej in zorijo na poti do trgovine.

In zakaj vam o tem pišemo v času, ko so trgovine polne domače sezonske zelenjave in sadja?

Zato, ker je sedaj pravi čas, da svoj zamrzovalnik napolnite tudi s čim domačim, preverjenim ...

1. Brokoli
Brokoli je bogat z vitaminom A in C, ima veliko vlaknin, mnogi pa ga uvrščajo tudi med super hrano. Mnogi ne vedo, da brokoliju v hladilniku in na sobni temperaturi pade hranilna vrednost za 0,5 odstotka na uro! Zato je pri brokoliju zelo pomembno, da ga zamrznete takoj, ko ga odtrgate.

2. Korenje
Korenje po samo nekaj dneh v hladilniku postane gumijasto, za skoraj 5 odstotkov na dan pa se zmanjša količina beta karotena. Tako korenje je še vedno dobro za koži in vid, vendar je zamrznjeno korenje bistveno bolj zdravo.

3. Špinača
Špinača tudi spada med super živila, vendar je to zelo dvorezen meč. Tudi sveža špinača hitro izgublja svojo hranilno moč. Po enem tednu na sobni temperaturi ali v hladilniku se količina uporabnih stvari v špinači skoraj prepolovi. Zamrznjena špinača ne izgublja svojih vrednosti, zato velja podobno, kot pri brokoliju - špinačo čim prej zamrznite.

4. Jagodičevje
Maline, robide, jagode, borovnice, ribez ... Vso to sadje začne izgubljati svojo moč le nekaj minut po tem, ko ga naberemo. Zato je jagodičevje, ki ga svežega kupimo v trgovini, zelo siromašno glede hranilnih snovi. Na žalost to velja tudi v najvišji sezoni. Raziskave namreč potrjujejo, da imajo zamrznjeno jagodičevje tudi za 20 odstotkov več vitamina C, kot sveže kupljeno v trgovini. Zato, če sami nabirate jagode, jih čim prej zamrznite.

5. Grah
Zamrznjen grah je enostaven za pripravo, hkrati pa tudi bolj zdrav.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
brokoli
 
špinača
 
korenje
 
jagodičevje
 
grah
 
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani