Interaktivni dodatki:


Datum: 12. JUN 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Mlada čebula, zaklad vitaminov in mineralov

Mlada čebula je med najbolj razširjenimi in popularnimi sestavinami po svetu, a le malokdo ve, da je to v bistvu prava vitaminska bomba

Dovolj je, da pojeste eno stebelce čebule na dan, pa boste dobili dovolj vitaminov, mineralov in fitokemikalij za cel dan. Čebula namreč vsebuje velike količine vitamina A in C, posebej pa izstopa vitamin K. Poleg tega v čebuli najdemo še vitamin E in zelo pomembno skupino B - tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) in folno kislino (B9). Od mineralov je v mladi čebuli veliko kalija, kalcija, natrija, železa, fosforja, magnezija, kroma ...

A najpomembnejša sestavina mlade čebule je vendar kvercetin, ki je izredno močan antioksidant, ima močne protivnetne lastnosti in deluje kot antihistaminik, kar pomeni, da zmanjšuje biološki učinek histamina v organizmu. Histamin namreč spodbuja nastajanje želodčne kisline, senenega nahoda, koprivnice ...

Zaradi svojih blagodejnih vplivov na zdravje, zavzema mlada čebula prav posebno mesto v alternativni in ljudski medicini.

1. Veliko se uporablja za preprečevanje bolezni srca in ožilja.

2. Mlada čebula znižuje sladkor v krvi. Izraelski znanstveniki so dokazali, da lahko s samo enim stebelcem čebule v 3 tednih zmanjšamo sladkor tudi za 20 in več odstotkov.

3. Izboljša imunski sistem in zaradi bogastva fitokemikalij preprečuje tudi raka. Flavonoidi v čebuli namreč preprečujejo nastajanja ksantin-oksidaze, to je encima, ki proizvaja proste radikale, ti pa povzročajo raka.

4. Čebula preprečuje vnetja vseh vrst. Najpogosteje so ljudski zdravilci mlado čebulo uporabljali za zdravljenje artritisa.

5. Krepi vid. Ključno vlogo pri zdravju oči imata lutein in zeaksantin, oba beta-karotena, ki ju je v mladi čebuli res veliko.

6. Krepi kosti in zobe. Velika količina vitamina K pomaga telesu pri učinkovitejši izrabi kalcija, ki je ključnega pomena za ohranitev gostote kosti. Poleg tega je fluor v čebuli tudi zdrav za zobe in dlesni, kar nekaj raziskav pa je potrdilo, da lahko občutno zmanjšamo nevarnost osteoporoze pri ženskah.

7. Mlada čebula je dobra tudi za kožo, ker pospešuje procese za tvorjenje kolagena in ga tudi pomaga obnavljati.

Za konec pa naj vam še razkrijemo veliko skrivnost. Kaj mislite, da ima več zdravilnih snovi: glavica mlade čebule, ali njeno zeleno steblo?

V zelenem steblu sta približno dve tretjini hranilnih snovi, preostala tretjina pa v glavi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani