Skrivnost gigantskih jagod
 | 
NASVET DNEVA: Jejte samo dve, najve─Ź tri vrste hrane skupaj.

Interaktivni dodatki:


Datum: 12. JUN 20 - ZANIMIVOSTI

Skrivnost gigantskih jagod

Lani so se prvič pojavile na ruskih tržnicah, letos pa tudi že v nekaterih evropskih državah - gre za jagode izjemne velikosti, kjer lahko samo en plod tehta 10 dag in več ...

Nobeno presenečenje ni, da ekstra velike jagode prihajajo iz Rusije. Da bi sadje iz Sibirije in še bolj oddaljenih krajev prišlo do Moskve, mora biti še posebej trpežno, zato je rusko sadje že po definiciji vsaj za 30 odstotkov večje od našega. Če pa pridelovalci za semena izbirajo samo največje in najboljše, pa lahko dobimo take velikane, kjer 10 jagod tehta več kot kilogram.

Ključno vprašanje je, ali so jagode velikanke škodljive?

S pesticidi in herbicidi ustavimo škodljivce, ne moremo pa vplivati na velikost plodu. Danes poznamo na trgu 247 vrst jagod, prva znana vrsta pa je vrsta Capron, ki so jo posebej za Ludvika XIV razvili na njegovih vrtovih. Francozi so potem več stoletij imeli primat med jagodami, leta 1885 pa so razvili vrsto Monophylla, ki jo poznamo še danes pod imenom "jagode iz Versaillesa". Novejše sorte (Flavorfest iz leta 2012, iz leta 2010 pa so Benicis in Mojave) so odpornejše na klimatske razmere, obrodijo vsakih 7 do 29 dni, plodovi pa so tudi do trikrat večji od klasičnih sort.

Od leta 1995 govorimo samo še o gensko spremenjenih sortah (GMO). Jagode Flavorest so tako nastale na kmetijskem inštitutu Beltsville v ZDA, največji uspeh pa je doslej uspel Jacquesu Marionnetu iz Francije, ki je s skupino sodelavcev leta 2003 razvil vrstoMatis, kjer ena rastlina obrodi tudi več kot kilogram plodov.


Kaj vemo o ruskih jagodah?

Ruske jagode so večje od največjih doslej. Poleg tega imajo intenzivno rdečo barvo, kar je bil pri umetno vzgojenih vrstah doslej vselej problem, poleg tega pa so plodovi sumljivo okrogle oblike podobnih velikosti. Med ruskimi gigantskimi jagodami ni majhnih in velikih plodov.

Ker se sezona jagod počasi izteka, ruske velikanke letos še ne bodo preplavile trga. Ga bodo naslednje leto? Morda čez dve leti? Si uporabniki res želimo jagode s katero bi se že z enim plodom najedli in odžejali hkrati? Ali gre verjeti sibirskim pridelovalcem, da so to plodovi ekološke in bio pridelave? Ima nemara prste vmes povečana radioaktivnost (jagode poleg gob in zelene solate najbolj vežejo nase radioaktivnost)?

Zaenkrat še nobena raziskava ni pokazala, da bi bile jagode velikanke škodljive, potrošniki pa so navdušeni nad okus.Skrivnost gigantskih jagod


Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
sadje
 
jagode
 Nalagam vsebine ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani