Interaktivni dodatki:






Datum: 9. APR 24 - DOBRO JE VEDETI

10 super živil proti alergijam

Pomlad ni za vse prijetna. To je čas, ko je največ alergij. Ocenjuje se, da ima vsak osmi težave s cvetnim prahom.

V Evropi naj bi več kot 50 milijonov ljudi imelo težave zaradi cvetnega prahu, kar uničuje imunski sistem, povzroča astmatične in alergične napade, vnetja ... Preobčutljivost na cvetni prah, pršice, plesen, hišni prhljaj, lateks, različno hrano, pike žuželk in nekatera zdravila je prav v tem letnem času najvišja.

Alergije pogosto povzročajo izcedek iz nosu, pljuč, grla, sinusov, ušes, sluznice želodca in kože. Simptomi so lahko manjši, povsem nedolžni, pa tudi zelo resni in hudi. Vsekakor pa ne moremo mimo kihanja, srbenja, solzenja, rdečih oči, sopenja, luskaste kože, kožnih izpuščajev, otekanj, napadov astme ...

Če se vam vse te stvari pogosto dogajajo, potem lahko težave vsaj delno omilite. Predstavljamo vam namreč 10 živil, ki alergije zmanjšujejo in blažijo, predvsem pa preprečujejo vnetja.

1. Jabolka
Eno jabolko na dan krepi imunski sistem, kar je pri alergijah zelo pomembno. Jabolka imajo veliko kvercetina, flavonoidov, preprečujejo alergijske reakcije. Pri jabolkih pa morate biti zelo pozorni, da so ekološko pridelana. Lahko jih jeste v sadni solati (ne moti jih prisotnost drugih sadežev), ali pa v obliki soka. Vendar pa: najboljša so še vedno sveža.

2. Kurkuma
Kurkumin je osrednja snov kurkume in je zelo močno orožje proti alergijam. Poleg tega deluje kot izredno močan antioksidant in ima močne protivnetne lastnosti. Ker je kurkuma tudi dekongestiv, telo razbremeni številnih simptomov alergijskih reakcij. Kurkumo je najbolje uživati tako, da v pol kozarca mleka umešate žličko kurkume. Dovolj je pol kozarca take mešanice na dan.

3. Česen
Česen je številka ena proti alergijam. Vsebuje encime, ki preprečujejo alergijske reakcije, prav tako delujejo protivnetno, je močan antioksidant, krepi imunski sistem ... Če imate težave z alergijami, bi morali vsak dan pojesti 1 do 2 zdrobljena stroka česna na dan. Najbolje zjutraj na tešče.

4. Limone
Limone preprečujejo alergije in krepijo imunski sistem, a njihova najpomembnejša lastnost je, da ohranjajo organizem na alkalni strani lestvice zakisanosti. Piti limonado (brez sladkorja) pomeni pomagati telesu, da se znebi toksinov in nečistoč. Zelo zdrava je tudi kombinacija limone in olivnega olja za solatni preliv, ali kar tako ... Žlička na dan dela čudeže.

5. Losos
Losos spada med ribe z veliko omega-3 maščobnih kislin. Te kisline preprečujejo vnetja, umirjajo alergije, izboljšajo delovanje pljuč ... Losos bi morali jesti vsaj 2-krat na teden. Poleg lososa so dobre tudi skuše, postrvi in sardine.

6. Zeleni čaj
Zeleni čaj krepi imunski sistem in preprečuje alergijske reakcije. Spojina z imenom metilir-epigalokatehni galat (EGCG) vsebuje celične receptorje, ki preprečujejo in milijo alergijski odziv, delujejo protivnetno in anti-histaminsko. Optimalna količina sta 2 skodelici na dan - zjutraj in zvečer.

7. Sladki krompir
Sladki krompir je najbolj koncentrirana oblika beta-karotena, kar jih poznamo. Poleg tega vsebuje še veliko vitamina C in veliko temeljnih proteinov, ki delujejo antioksidativno.

8. Ingver
Ingver deluje protivnetno in antioksidativno. Preprečuje in zaustavlja širjenje vnetij, odpira dihalne poti in uravnava izločanje sluzi. Vsak dan bi morali popiti na primer kozarec vode zmešan z žličko ingverja v prahu.

9. Ohrovt
Redno uživanje ohrovta povečuje alergijsko odpornost. Zelena barva vsebuje fitokemikalije imenovane karotenoidi, ki med drugim tudi lajšajo alergijske reakcije. Ohrovt ima še veliko vitaminov C in K ter veliko kakovostnih rastlinskih maščob.

10. Laneno seme
Podobno kot losos vsebuje veliko selena in omega-3 maščobnih kislin. Pomaga pri lajšanju alergij, vnetij, spodbuja delovanje antioksidantov ... Lanena semena so odlična v kombinaciji z jogurtom, solatami in drugim žitom.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani