Interaktivni dodatki:


Datum: 16. FEB 24 - DOBRO JE VEDETI

Živila, ki je ni pametno jesti po 40. letu starosti

Z leti se prebava upočasni, vpojnost hranilnih snovi se zmanjša, moč imunskega sistema oslabi. Ali veste, česa bi se morali najbolj paziti?

Z leti postane naš organizem muhast. Zdravniki so si enotni, da po 40. letu starosti začne organizem izgubljati moč, zato bi morali nekatera živila popolnoma črtati iz jedilnikov. Še bolj pomembno pa je, da telesu sploh ne daste priložnosti, da se navadi na prepovedana živila. Čim prej to storite, lažje vam bo. Verjetno je vsakomur jasno, da se organizem po Abrahamu težje prilagaja spremembam, kot organizem pri 30. letih. Sicer pa spodnja živila ne glede na starost v telesu naredijo več škode, kot koristi.

Svinjina
Veliko ljudi ima težave z artritisom, bolečim vnetjem sklepov, povišanim pritiskom, koronarnimi boleznimi srca, tudi depresijo ... Že res, da na splošno velja, da so to starostne bolezni, vendar raziskave kažejo, da se z neverjetnim indeksom rasti pojavljajo tudi pri mladih. Zlasti artritisa nekoč pred 50. letom niso poznali, zdaj pa je vedno več obolelih, ki niso dopolnili niti 40. let! Pa je za vse to kriva svinjina? Da, črtajte jo.

Soja
Pogosto kdo zapiše, kako je soja zdrava. I to drži. Vendar le za mlade. Po 40. letu deluje soja kot ovira za prebavo, še posebej, če jo uživamo v velikih količinah. Soja je zdrava samo za zdrave, drugače pa lahko že v majhnih količinah povzroča težave s prebavo. In še to: zaradi tehnološkega napredka in pehanja za čim večjim zaslužkom (hektarskim donosom), danes na svetu ni več soje, ki ne bi bila gensko spremenjena. Človek je pred pol stoletja preveč poceni zapravil originalno in naravno sojo.

Sol
Da, tudi sol je nevarna. Še posebej, če jo uporabljamo vsak dan ... Ste se kaj zamislili nad tem? Si znate predstavljati dan brez soli, da bi vso hrano in solato jedli neslano? No, vidite! Ljudje smo postali odvisni od soli in je pojemo bistveno preveč. Sol ne samo, da povečuje zadrževanje vode v telesu, kar privede do zakisanosti, zatekanje in bolečin v sklepih, sol povišuje krvni pritisk, škoduje kostem in številnim drugim organom. Po 50. letu bi morali razmišljati, kako se v celoti odpovedati slani hrani. Toliko soli, kot jo potrebuje telo na dan, najdemo v pesti sveže zelenjave.

Sladkor
Naslednja težka droga našega tisočletja je sladkor. A problem sladkorja je tudi ta, da se skriva v živilih, ki jih le poznavalci povezujejo s sladkorjem. Vsi umetni in enostavni ogljikovi hidrati se namreč v telesu razgradijo na sladkor, ki je škodljiv v vsakem obdobju (od zibelke do groba). Preveč sladkorja močno povečuje tveganje za sladkorno bolezen. Preveč sladkorja pospešuje staranje kože in organov. Zaradi sladkorja se redimo, nam peša vid, pride lahko celo do zelo resnih poškodb notranjih organov. Vsaka stvar, če jo preobremenimo, enkrat poči. In prav neverjetno, kako smo ljudje po drugi svetovni vojni postali odvisni od sladkorja. Prej je bil sladkor precej draga in nedostopna začimba.

Vino
Vino je zdravo, o tem ni dvoma. Problem je le v količinah. Če ga uživamo zmerno, potem celo zdravi visok pritisk, slabokrvnost, ima ogromno antioksidantov in deluje protivnetno in proti raku in tumorjem. A zmerno pomeni 1 dcl na dan, tega pa se le redki držijo. Če spijete več kot 2 dcl vina na dan, vse skupaj deluje kontraproduktivno, to pa lahko povzroči težave v ožilju, težave s srcem, oslabi delovanje živčnega sistema ... In še: zdravo je samo rdeče vino.

Kaj pa je priporočljivo jesti?

  • Zelenjave, sadje in solate lahko jeste v neomejenih količinah (raje kot smuti, jejte surovo).
  • Žlica medu in beljakovine iz ene jajce daje organizmu energijo (rumenjak ima še veliko drugih hranljivih snovi).
  • Ena oliva na tešče odžene zdravnika vstran.
  • Po zajtrku se prileže skodelica kave (nikdar na tešče in nikar popoldan).
  • Juhe in jogurti (še zlasti probiotični) so najboljša hrana za starejše in vse, ki jim ni mar za postavo.
  • Enolončnice z veliko zelenjave, zlasti s stročjim fižolom, grehom, lečo in drugim, kar ne vsebuje maščob, vas lahko nasiti za cel dan.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani