Interaktivni dodatki:






Datum: 12. FEB 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Katera je najbolj zdrava začimba na svetu?

Samo ena stvar je, ki hkrati uravnava imunski, hormonski in energijski sistem? Črno kumino so poznali že Egipčani in stari Grki, sodoben človek pa jo odkriva šele zdaj

Črne stvari očitno niso kar tako. Če se črn česen pridobi s fermentacijo (preberite prispevek Odkrijte fenomen črnega česna), pa je črna kumina vrsta kumine, ki je v uporabi že tisočletja. Prvi zapisi segajo v stari Egipt, kjer je kraljica Neferetete z oljem črne kumine skrbela za svoj brezčasen mladosten videz. Arabski nomadski zdravilci so črno kumino uporabljali za zdravljenje cele vrste bolezni. Prerok Mohamed je v Stari zavezi celo omenil, da črna kumina pozdravi vse, raze smrti. Danes pa svet ponovno odkriva že odkrito.

Črna kumina ima veliko linolenske kisline, ki ima dokazano lepotilni učinek. Semena črne kumine vsebujejo osem od devetih esencialnih aminokislin, olje ima izjemno veliko omega-6 in omega-9 maščobnih kislin, veliko stearinske in palmitinske maščobne kisline, kalcija, bakra, železa, vitamine C, B1, B3, B5 ... Ni naključje da je črna kumina na vrhu najbolj zdravilnih začimb na svetu.

In kako si lahko s črno kumino popravimo zdravje?

Nutricisti priporočajo 1,2 do 2 grama zdrobljenih semen na dan. Več lahko povzroči alergije, črevesne težave, težave z želodcem. če se odločite za sistematično uživanje, tega ne počnite več, kot 4 tedne zapored, potem prekinite za 4 tedne in lahko tretma spet ponovite.

Črna kumina ni dobra za nosečnice, ker ima kontraceptivni učinek. previdni morajo biti tudi vsi tisti, ki vsakodnevno jemljejo zdravila, da ne pride do prekrivanja učinkovin ... Nikdar pa ne pozabite, da je črna kumina zgolj začimba.

Katere bolezni zdravi črna kumina?

  • 1. Prebavila: deluje na vse organe povezane v proces prebave. olje črne kumine pomaga pri napenjanju, zaprtju, driski, pospešuje izločanje želodčnih tokov, blaži zgago in celi rane na želodcu.

  • Dihala: lajša kašelj, pomaga pri kroničnem bronhitisu, astmi, oslovskemu kašlju, odpira dihalne poti. črna kumina velja tudi za naravno ajurvedsko zdravilo, ki ga zaužijete 3-krat na dan po eno čajno žličko pred obrokom.

  • 3. Koža: pomlajuje in regenerira celice, ščiti kožo pred izsušitvijo, pospešuje celično presnovo. Tak učinek ima olje črne kumine znotraj in tudi zunaj telesa. Ponekod ga uporabljajo tudi v uradni medicini, kot pomoč pri alergijah.

  • 4. Srce: znižuje krvni pritisk, krepi srčno mišico, uravnava količino krvnih maščob, znižuje holesterol, krepi srčno mišico ... Ker redči kri, je črna kumina zelo dobrodošla za vse, ki imajo težave s krvnim obtokom.

  • 5. Živčevje: zelo močno vpliva tudi na možganske celice, maščobe v olju črne kumine pa dokazano pospešujejo regeneracijo živčnih in možganskih celic, kar pomirjujoče deluje na celotno telo. Zato tudi velja, da je črna kumina edina začimba, ki uravnava imunski, hormonski in energijski sistem.

Kje najdemo črno kumino?

Olje črne kumine sploh ni redkost na našem trgu. Ponujajo ga trgovine z zdravo hrano, v lekarnah dobite celo kapsule, pojavlja se v najrazličnejših oblikah.

Sicer pa črna kumina ni zahtevna za gojenje. Pogosto se sama zaseje, ima rada veliko sonca (če ji ga ne morete zagotoviti čez cel dan, potem poskrbite, da bo imela vsaj jutranje sonce). Je ena najlepših začimb. Ima izrazite modro-bele cvetove, ki so pravi magnet za fotografe.

Skratka, črna kumina ni prav nič posebna začimba.

Če želite maksimalno izkoristiti njen učinek, dobiti največ arome, kupite nezmleta semena in si jo sproti zmeljite, kolikor je potrebujete. Se pa črna kumina po okusu zelo dobro ujema s cimetom, gorčičnimi semeni, janežem, timijanom, limonsko travo, kurkumo ...

Za konec pa ne pozabite. začimbe so najcenejša zdravila.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani