Interaktivni dodatki:






Datum: 15. FEB 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

5 koristi kardamoma, ki bi jih moral vsak poznati + bonus recept

Kardamom je na švedskem tradicionalna sestavina s katero lahko nadomestimo cimet, poleg tega pa je še neizmerno zdrav.

Kardamom največ uporabljajo v Indiji in na Švedskem. Da, prav ste prebrali. Praktično ga ni švedskega tradicionalnega recepta za sladice, ki ne bi vseboval kardamom. Večinoma ga uporabljajo kot nadomestek za cimet, vendar pa raziskave kažejo, da bi lahko bil celo bolj zdrav od njega. Predstavljamo vam 5 razlogov, zakaj je dobro jesti čim več kardamoma.

1. Slab zadah
Preprosto žvečenje semen kardamoma pomaga odpraviti neprijeten vonj iz ust. Kardamom deluje namreč protimikrobno in vsebuje eliko cineola, ki ima močan antiseptični učinek, pa zato učinkovito uniči ustne bakterije, ki povzročajo slab zadah. Cineol uničuje tudi bakterije, ki povzročajo zobno gnilobo in vnetja dlesni.

2. Prebava
Če ste že raziskovali po ajurvedski medicini, potem ste gotovo naleteli na kadrdamom. Pogosto se uporablja pri zdravljenju želodčnih težav in drugih težav v trebušni votlini. Pravzaprav gre za zelo močno sestavino, ki izredno učinkovito uravnava prebavo in poskrbi za prebavno ravnotežje. Vedeti namreč morate, da je kardamom član iste družine, kot ingver in zato deluje, kot prava prebavna elektrarna.

3. Pritisk
Študije kažejo, da lahko s 3 grami zaužitega kardamoma na dan v 12 tednih izdatno znižamo previsok krvni pritisk. Mnogi so si samo s kardamomom celo ozdravili hipertenzijo, pa čeprav jim pred tem to ni uspelo z nobenim zdravilom. Raziskava je bila narejena leta 2009 na Švedskem in od tedaj je ni še nihče ponovil. Kot da se o tem vplivu kardamoma ne sme govoriti.

4. Rak
Pri Journal od Medical Food so leta 2012 objavili študijo o vplivu kardamoma na razvoj rakastih obolenj in ga uvrstili na seznam potencialnih učinkovin za zdravljenje raka. Izredno učinkovit je kot kemo-preventivno sredstvo v fazi 2 kožnega raka, poleg tega deluje protivnetno in spodbuja delovanje imunskega sistema. Trenutno je na seznamu 17 najmočnejših začimb proti raku kardamom na tretjem mestu za baziliko in kumino. Prav lahko se zgodi, da bo kardamom postal tudi zdravilo.

5. Sladkorna
Kardamom ima neverjetno visoko stopnjo mangana, zaradi česar je idealna izbira za vsakogar, ki ga skrbi njegova stopnja sladkorja v krvi. Podobno kot cimet, je tudi kardamom zelo prijazna začimba za vse sladkorne bolnike. Pred obrokom popije spodnji napitek, pa ne boste imeli težav s sladkorjem.

RECEPT: Kako izkoristiti kardamom?

Če nimate ideje, kako uporabiti kardamom v vaši vsakodnevni prehrani, lahko poskusite s tem okusnim in predvsem zelo zdravim smutijem.

Sestavine:

  • 1 skodelica nekravjega mleka (lahko je mandljevo, kokosovo, sojino ...)
  • 1 zamrznjena banana
  • 2 žlici sezama
  • 1/2 žličke sveže zmletega kardamoma
  • ščepec soli
Priprava:

Banano olupite. Kardamom in sezam zmeljite. Nato pa vse skupaj dajte v mešalnik in pri najvišji hitrosti vse skupaj dobro zmešajte.

Popijte.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani