Interaktivni dodatki:


Datum: 6. FEB 22 - ZANIMIVOSTI

Ali doma hodite obuti?

Ne gre samo za umazanijo, ki jo iz zunanjega sveta prinesete v vaš dom, pač pa tudi za nekaj zelo nevarnih bakterij ...

V zadnjem času sta se pojavili vsaj dve obsežni raziskavi, ki sta se ukvarjali z zunanjimi in notranjimi bakterijami. Gre za bakterije, ki so pogoste v zunanjem svetu in jih nikakor ne bi smeli prinesti v dom, še posebej to velja za domove, kjer med drugim živijo tudi mali otroci, ki 90 odstotkov svojih aktivnosti opravijo na tleh.

Tako so raziskovalci iz univerze v Houstonu odkrili, da je 39 odstotkov več možnosti, da se okužimo s katero od nevarnih bakterij, če hodimo po stanovanju obuti. Raziskava iz univerze v Arizoni pa je ugotovila, da se v povprečju na vsakem čevlju nahaja vsaj 9 vrst ljudem izredno nevarnih bakterij.

Obe raziskavi zato priporočata obvezno sezuvanje, tudi gostov, pa naj se jim zdi to še tako malomeščansko in domišljavo. Mirno jim lahko poveste, da so podplati čevljev pač bolj onesnaženi od najbolj umazanega toaletnega stranišča!

Katere bakterije pa so nevarne?

Clostridium difficile: velja za eno najnevarnejših bakterij, saj je odporna na številne antibiotike. Povzroči drisko, mnoge črevesne bolezni, vnetja, razjede ... Zdravljenje te okužbe je zelo dolgotrajno.

E. coli: je zelo pogosta bakterija, ki preži na nas v zunanjem svetu in je prav tako odporna na veliko antibiotikov. Sicer je večina sevov bakterije E. coli človeku nenevarnih. Še več! Bakterija E. coli je celo sestavni del normalne črevesne flore, vendar pa so zato drugi sevi toliko bolj nevarni. E. coli namreč povzroča črevesne in zunajčrevesne okužbe, kot so vnetje sečil, meningitis, mastitis, pljučnica ...

Klebsiella pneumoniae: čeprav je pogosto del običajne ustne flore, najdemo pa jo tudi na koži in črevesju, lahko povzroči uničujoče spremembe na pljučih. 30 % sevov je zelo nevarnih in je med najpomembnejšimi vzroki bolnišničnih okužb. Aja, v bolnicah se nihče ne sezuva ...

Serratia Ficaria: gre za palično bakterijo, ki je tudi zelo pogosto vzrok bolnišničnih okužb, najdemo pa jo na tuših, straniščnih školjkah, pogosto tudi na vratnih kljukah. Prenaša se tudi iz rok do rok, povzroča pa bolezni dihal, sečnih poti, težave s prebavo, meningitis, okužbe ran, celo hude napade artritisa ... Bakterija serratia je odgovorna za 2 % vseh bolnišničnih okužb krvi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani