Interaktivni dodatki:


Datum: 29. OKT 21 - DOBRO JE VEDETI

Kaj pretresljivega bi vsak moral vedeti o majhnem istrskem okrasnem grmu octovcu

Večina niti pomisli ne, da raste v Istri prav poseben grm, ki ga išče cel svet. Grm je namreč najmočnejše doslej znano zdravilo proti raku

Grm octovec ali rhus ali ruj spada v družino octovk. V Istri ga poznajo predvsem zaradi raznobarvnih listov in ga zato v naših krajih zelo pogosto srečamo v vrtovih, kot okrasni grm. A le redki vedo, zakaj je cel svet pozoren na ta grm, za marsikoga se za tem skriva neverjetno bogastvo zdravja.

Na lestvici ORAC, ki kaže moč posameznih živil pri boju proti raku, se je grm octovec oziroma ruj uvrstil na prepričljivo in že skoraj neverjetno prvo mesto. Ruj ima namreč 3-krat več antioksidantov, kot denima acai, in 60-krat (!!!) več, kot borovnice.

Na lestvici ORAC (Oxygen Radical absorbance Capacity) imajo octovci indeks 312.400 mikro mol TE/100g, kar jih z naskokom uvršča na prvi mesto živil z največ snovmi (antioksidanti), ki nevtralizirajo proste radikale. Za primerjavo: cimet jih ima 131.420, kurkuma 127.068 ...

Poznamo več vrst octovcev. V to družino spada tudi pri nas bolj poznan rman, ki ima sicer tudi zdravilne učinke, vendar ne toliko. Navadni octovec izvira iz Turčije, danes pa ga je največ prav v Istri. Najpogosteje ga najdemo v libanonski ljudski kuhinji. Cvetovi in kosmati plodovi se uporabljajo za okisanje jedi in izdelavo kislih osvežilnih pijač. Plodovi grma ruj se sušijo, pred uporabo pa se za 20 minut namočijo v vodo, uporabljajo pa se za izdelavo sokov, z njim lahko začinimo mesne izdelke in vso hrano z rižem. Najpogostejša je seveda uporaba posušenih listov, saj rujivi otrobi spadajo med najmočnejša hranila v boju proti rakom vseh vrst.

Najbolj zdrav zajtrk je tako kombinacija ovsene kaše, pomarančnega soka, cimeta in posušenega ruja. Že samo žlička je tako močna, kot bi vsak dan pojedli pol kilograma borovnic.

In še opozorilo: pri nekaterih lahko stik z rujo povzroči alergijo, zato bodite previdni pri jemanju. Začnite zelo previdno in počasi povečujte dozo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani