Interaktivni dodatki:


Datum: 28. OKT 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Kako testeninam več kot prepoloviti število kalorij?

Največ kalorij nam prinesejo ogljikovi hidrati, zato je zelo pomembno, kako jih zmanjšati. Trik s testeninami je bolj preprost, kot si mislite!

V britanski televizijski oddaji "Trust Me, I'm a doctor", ki so jo predvajali na BBC, so v živo naredili eksperiment, ki je šokiral svet, predvsem pa navdušil strastne ljubitelje testenin. S preprostim trikom se je količina zaužitih ogljikovih hidratov prepolovila. Zdaj lahko mirno rečemo, da testenine ne redijo Če jih le znate pravilno pripraviti.

Poleg tega: ste se kdaj vprašali, zakaj Italijani, kjer so doma pice in testenine, niso med najdebelejšimi?

V televizijski oddaji so sodelujočim dali porcijo testenin in jim vsakih 15 minut merili krvni sladkor. Pri tistih, ki so jedli običajne testenine, se je nivo sladkorja v krvi podvojila, tisti, ki pa so jedli skrivnostno pripravljene testenine, pa je tudi prišlo do povišanja, vendar bistveno nižjega.

Problem testenin je namreč škrob, ki se v našem telesu spremeni v sladkor in zato velja, da testenine redijo.

Če pa kuhane testenine ohladite, jih pustite stati 15 minut in jih potem ponovno segrejete, se škrob iz enostavnega spremeni v kompleksnega, ki ga telo ne zmore tako hitro predelati in zato ne pride do nenadnega skoka sladkorja. Poleg tega, ker se mora telo veliko bolj potruditi, da predela kompleksne testenine, porabi bistveno več energije.

Kuhane-ohlajene-segrete testenine so z vidika ogljikovih hidratov enako ne-nevarne, kot stročnice, ovsena kaša ali banane.

A to še ni vse. Tako kot lahko rižu pomembno znižamo glikemični indeks (več si preberite v članku Kaj se zgodi, ko rižu dodate kokosovo mast), lahko to isto storimo tudi s testeninami. Če v vodo v kateri kuhamo testenine dodamo olivno olje ali kokosovo mast (te naj bo 3 % teže testenin), bo nivo energije še dodatno padlo. Tako bo porcija 100 grama testenin, ki ima ob običajni pripravi 1.632 J (390 kalorij), po postopku ohlajanja in segrevanja skupaj s kokosovo mastjo (maščobo dodate k prvemu kuhanju) padla na dobrih 628 J (150 kalorij). To pa je že številka, ki ni tako zastrašujoča in boste z bolj mirno vestjo lahko pojedli porcijo vaše najljubše hrane.

No in tukaj je tudi odgovor na vprašanje iz začetka. Italijani pojedo veliko pogretih testenin, ki ne redijo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
riž
 
testenine
 
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani