Interaktivni dodatki:






Datum: 12. DEC 21 - DOBRO JE VEDETI

Kaj se zgodi, ko rižu dodate kokosovo mast

S pravimi maščobami je mogoče ogljikove hidrate in škrob skoraj povsem izničiti - v primeru riža in kokosa skoraj za polovico

Beli riž sicer spada med visoko predelana živila, kar pomeni, da se med procesom obdelave večina vlaknin, mineralov, vitaminov in esencialnih maščob porazgubi. Ostane večinoma samo škrob, ki se v telesu spremeni v sladkor. Zato tudi glikemični indeks belega riža znaša 65. Za primerjavo: rafiniran beli sladkor ima glikemični indeks 68! To je tudi razlog, zakaj diabetiki naj ne jedo preveč belega riža, ali pa se mu v celoti izognejo.

Ker pa riž vendarle sodi med bolj zdrava živila, so na Tehnološkem inštitutu za hrano na Šrilanki že pred časom želeli tudi znanstveno ugotoviti, kaj se dogaja z rižem v procesu obdelave, nehote pa so odkrili trik, ki rižu tudi za 50 % zniža nivo energije. Analizirali so namreč 38 sort riža in ugotovili, da v kombinaciji s kokosovim oljem riž dobi povsem drugačno sliko.

Gre namreč za tezo, da je mogoče moč ogljikovih hidratov občutno zmanjšati v kombinaciji s pravimi maščobami. Ta teza v splošnem ni potrjena, a škrob v rižu in maščobe iz kokosa to nedvomno potrjujejo.

Kako pripraviti zdrav riž?

Zelo pomembna so razmerja. Optimalno znižanje kalorij in aktivnosti škroba dobimo, če bodo za riž najprej zavremo, dodamo kokosovo mast in šele potem riž. Kokosove masti mora biti 3 % mase riža.

Ko je riž kuhan, je najbolje, da ga pustite stati čez noč, kar še dodatno pomaga pri razgradnji škroba.

Ni problem, če tak riž naslednji dan še enkrat segrevate. Tako pripravljen riž je veliko bolj zdrav in manj redilen.

Moramo pa ob tem spomniti še na alternativo rižu - ječmen (več o tem si preberite v prispevku Alternativa za beli riž, ki vas bo presenetila). In še ena zanimivost. Tako kot kokosova mast znižuje rižu kalorij, lahko podoben učinek dosežete tudi z ajdo. Recept za zanimiv napitek iz ajde in riža najdete v prispevku Riž in ajda, čudežni tandem.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani