Interaktivni dodatki:






Datum: 16. OKT 22 - DOBRO JE VEDETI

Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice

250 milijonov ljudi po svetu trpi zaradi hipotiroidizma ali pomanjkanja ščitničinega hormona. Tudi zaradi glutena. To je pomembno vedeti!

Vsaka osma ženska se vsaj enkrat v življenju sreča s težavami s ščitnico. Poleg tega je rak ščitnice med najhitreje rastočimi. Nekateri celo govorijo o epidemiji in niso redki, ki verjamejo, da gre za virusno bolezen.

V telesu obstajata samo dve vrsti receptorjev, ki sta v vsaki celici. To sta receptor ščitnice in receptor vitamina D. Prav zato je pomembno, da poskrbimo, da ju ima telo vedno dovolj na zalogi.

Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici in drugih zrnih. Ko skozi sluznico črevesja gluten vstopi v krvni obtok, ga imunski sistem zazna kot tujek in aktivira procese za kreiranje protiteles, s tem pa upočasni delovanje ščitnice, nivo hormonov pa upade.

Znano je namreč, da je samo 10 odstotkov ljudi, ki imajo diagnozo celiakija, tudi dejansko preobčutljivi na gluten. Pri ostalih gre večinoma za akutna vnetja. Dejstvo pa je, da izogibanju glutenu ustavi avtoimunska uničenje tkiva, zmanjšuje protitelesa in simptomi izginejo. Vendar lahko to traja tudi do 6 mesecev, da si telo opomore od vseh mogočih vnetij.

Če vas napenja, imate prebavne motnje, kurjo kožo, ste pogosto utrujeni, imate omotico ali občutek, da izgubljate ravnotežje, imate pogoste glavobole, vnetja, otekline in bolečine v sklepih, potem se za tem lahko skriva hormonsko neravnovesje, ki ga je povzročil gluten.

Še huje pa je, da slabo delujoča ščitnica lahko povzroči veliko zelo resnih težav.



Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani