Interaktivni dodatki:






Datum: 23. SEP 22 - DOBRO JE VEDETI

Kaj se dogaja z rakom trebušne slinavke

Rak trebušne slinavke je deveti najpogostejši rak, vendar ima najnižjo stopnjo ozdravljenja. Vse pogostejši je tudi pri otrocih ...

V zadnjem času smo priča nenavadno visokemu porastu primerov raka na trebušni slinavki. Možnosti za preživetje so samo 7 odstotne, zato se ta rak uvršča med najnevarnejše. Leta 2009 je bilo med 100.000 ljudmi 10,9 primerov, leta 2014 pa že 12,4 obolelih.

Problem raka trebušne slinavke je, da v zgodnjih fazah ne povzroča nobenih simptomov in ga je zato praktično nemogoče odkriti. Prav zaradi tega je umrljivost tako visoka. Sicer pa na težave s slinavko kažejo naslednji simptomi:

  • nenadna izguba apetita
  • spremembe v izločanju blata (hitri prehodi od driske do zaprtja)
  • zlatenica (rumena koža in oči, srbenje)
  • slabost in bruhanje
  • težave pri požiranju
  • hitro napredovanje sladkorne bolezni
Trebušna slinavka je v telesu pomembna zaradi dveh glavnih funkcij:
  • ustvarja encime, ki pomagajo pri razgradnji hrane
  • ustvarja hormone, vključno z inzulinom, ki nadzoruje raven sladkorja v krvi
Se lahko pred rakom trebušne slinavke obvarujemo?

Učinkovitega zdravila ni. Zdravniki svetujejo, da povsem opustite meso (le tu in tam lahko poskusite košček belega mesa perutnine, tudi ribe). Namesto tega jejte več zelenjave. Celo dvojne porcije zelenjave. Jejte sadje namesto sladkarij. Raje jejte surovo, kot kuhano zelenjavo. Jejte veliko stročnic in žit (vedno uporabite polnozrnato moko, polnozrnate testenine). Izbirajte hrano z nizko vsebnostjo soli. Hrane nikar ne dosoljujte. Ne jejte preveč maščob, še zlasti nasičenih maščob. Pri kupljenih izdelkih bodite pozorni na skrivne zaloge maščob. Izbirajte nemastne jogurte, sir in mleko.

Zdravniki ne vedno točno zakaj rak nastane, pa je zato edina stvar, ki jo lahko naredimo, da se o teh stvareh čim več pogovarjamo. Prav zaradi tega je 17. november svetovni dan bolnikov s trebušno slinavko:

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani