Interaktivni dodatki:






Datum: 15. JUL 22 - DOBRO JE VEDETI

Kako zdraviti opekline, ko vas sonce preveč opeče

Zdravljenja opeklin se lahko lotite z domačimi in preprostimi sredstvi.

Sončne opekline so seveda v poletnih mesecih pogoste, vendar pa stvar ni tako nedolžna, kot se zdi. V Avstraliji ima denimo že skoraj vsak drugi kožnega raka in že govorijo o pravi epidemiji, najbolj zaskrbljujoče pa je, da je tretjina obolelih mlajših od 30 let.

Pri nas razmere sicer še niso tako kritične, vendar pa je stopnja UV žarkov vsako leto višja. Kaj torej narediti, če vas opeče sonce?

1. Krompirjev pire
Krompir dobro operite in ga kar olupljenega naribajte. Dajte ga na opečen del kože in prekrijte z vlažno bombažno krpo. Krompir pustite na koži vsaj eno uro, potem pa naribajte nov, svež krompir in postopek ponovite. Krompir ima namreč veliko celuloze, ki ugodno vpliva na opekline in regeneracijo kože.

2. Hladno mleko
Tudi hladno mleko ima hladilen in regeneracijski učinek. Mleko najprej dobro ohladite (za dve uri ga dajte v hladilnik, ali pa daste vanj nekaj kock ledu), nato pa vanj namočite bombažno krpo in polagajte na opečeno mesto. To počnite tako dolgo dokler se mleko ne ohladi na sobno temperaturo.

3. Koruzni zdrob
V posodo dajte koruzni zdrob in ga prelijte z nekaj hladne vode. Vode naj bo zgolj toliko, da dobite gosto zmes, ki jo nežno nanesite na opečeno mesto. Koruzni zdrob ima podoben učinek kot mleko.

4. Pijte več vode in metin čaj
Če vas sonce opeče, je najboljši način, da se ohladite od znotraj. Že čez dan, ko začutite, da vas je opeklo sonce, morate piti čim več vode in se po možnosti čim bolj potiti. Pomembno je, da je koža ves čas vlažna, saj se le tako lahko regenerira in hladi.

5. Jogurt
Jogurt je verjetno najbolj znano sredstvo proti opeklinam. Ob tem je dobro vedeti, da je jogurt dober za kožo tudi, če vas sonce ni močno opeklo. Pomembno je le, da imate jogurtov namaz na koži vsaj 15 minut, nato pa sperite z mlačno in ne hladno vodo.

6. Izogibajte se milnice
Opečene kože nikar ne zamakajte z milnico, ki suši in draži že tako razdraženo kožo.

7. Kumare
Kumare imajo veliko vlage, so bogate z antioksidanti in imajo analgetične lastnosti, ki spodbujajo celjenje in blažijo opekline. Kumare tudi zmanjšujejo rdečico.

8. Bodite pozorni na ure
Sicer je po bitki vsak general, pa vseeno: sonce je najmočnejše med 11. in 16. uro. To imejte še posebej v mislih, če ste starš in takrat pazite vsaj na otroke, če vam je že za lastno kožo vseeno.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani