Interaktivni dodatki:


Datum: 13. JUN 22 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj komarji nekatere pikajo, druge pa ne?

Uganka je razkrita: na izbiro komarjev, komu bodo pili kri, vpliva način prehranjevanja, še posebej vitamin B1.

Poletje prihaja, toplo vreme, posedanje ob večerih na prostem ... A skupaj z idilično podobo poletja prihajajo tudi komarji. Sicer od leta 1956 obstajajo kemični odganjalci komarjev, ki pa so vsako leto manj učinkoviti. Zato lahko nedavno odkritje britanskih raziskovalcev marsikoga razveseli. Komarji namreč izbirajo tiste, ki imajo pomanjkanje vitamina B1.

Vitamin B1 je poznan tudi pod imenom tiamin in je prisoten v ovsenih kosmičih, kvasu, rdečem rižu, ohrovtu, jetrih, jajcih ... Veliko živil vsebuje encim tiaminat, ki se lahko razvije v koristen vitamin šele samo, če so živila sveža, ne škropljena (to so robide, črn ribez, rdeča pesa, rdeče zelje, brstični ohrovt ...). Je dober proti stresu, krepi odpornost in spada med vodotopne vitamine (tako kot vitamin C), katerega presežek gre iz telesa z urinom.

Vonj vitamina B1 mnogim žuželkam smrdi. Nekdo je v šali dejal, da bolj ko vas tišči na stranišče, manj radi vas bodo imeli komarji.

Vitamin B1 spada med bolj občutljive. Iz živil ga lahko dobesedno splahnemo s pretiranim pranjem. Poleg tega je zelo občutljiv na visoko temperaturo (podobno kot vitamin C - kuhana hrana nad 42 stopinj Celzija je praktično prazna vitamina B1)

Ob tem velja dodati, da nivo vitamina B1 v telesu močno znižuje alkohol, anoreksija, kemijsko pridela vitamin pa nima enakih odganjalnih lastnosti. Tako vam vitaminska tableta pred spanjem ne more zagotoviti, da se ponoči ne boste zbujali zaradi neprijetnega brenčanja.

Za konec pa še podatek, kjer boste zaman iskali B1. Prav nič ga ni v kefirju, maslu, mleku v prahu, sladkorju, divjačini ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani