Interaktivni dodatki:


Datum: 20. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?

Ali veste, da lahko jagode in češnje jemo samo v določenih delih dneva in v omejenih količinah? Vse, kar je več, lahko povzroča težave ...

Jagode lahko po količini vitamina C tekmujejo z limonami. V 100 gramih jagod ga je namreč 60 miligramov. Vitamin C ima pozitiven vpliv na imunski sistem. Poleg tega jagode vsebujejo še ostale bioaktivne snovi, so bogate s folno kislino, vitamini E, A in B, imajo veliko mangana, železa, kalcija in magnezija.

Vendar pozor!

Jagode v prevelikih odmerkih lahko povzročajo alergije, ki se najpogosteje manifestirajo kot izpuščaji na obrazu, nahod, lahko povzročijo težave z dihanjem in prebavo. Večina ljudi tega sploh ne povezuje z jagodami, vendar je stvar lahko zelo resna še zlasti pri otrocih. Preveč jagod tudi povišuje holesterol in število trigliceridov v krvi. Preveč jagod tudi redi, ker vsebujejo veliko sadnega sladkorja fruktoze in še kopico drugih vrst sladkorja.

Pravilno bi bilo, da pojemo na dan zgolj toliko jagod, kot jih lahko spravimo v dlan, poleg tega pa je najprimernejši čas za uživanje med 17. in 19. uro.

Češnje

Tudi češnje vsebujejo veliko vitamina C, poleg tega pa še veliko beta-karotena, vitamina K, B6, folno kislino, kalij, železo, baker, mangan, kalcij, magnezij, fosfor, cink ... poleg tega so češnje izredno bogate z zdravimi rastlinskimi vlakninami, ki urejajo prebavo. Antocianozidi flavonoidov in proantocianidini preprečujejo vnetja, lajšajo bolečine, blažijo simptome alergij, astme ... Kombinacija kalcija in magnezija v češnjah je dobra za kosti. Češnje sproščajo, ker vsebujejo melatonin, so dobre tudi za spanec ...

Slaba stran češenj pa je, da napenjajo, povzročijo lahko trebušne krče, slabost, glavobole. Pojemo jih lahko samo eno pest na dan, pri tem pa moramo še posebej paziti, da ne pojemo koščic, ki vsebujejo amigdalin cianid, ta pa je toksičen in zelo škodljiv. Še posebej moramo biti na to pozorni pri otrocih.Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?


Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani