Interaktivni dodatki:


Datum: 5. JUN 22 - DOBRO JE VEDETI

Kako nad klope in druge nadležne žuželke?

Ni dovolj, da se po sprehodu po gozdu temeljito umijete in pregledate, če se vas ni prijel kakšen klop. V skoraj 80 % se klopi primejo oblačil in napadejo kasneje ...

Po vsakem sprehodu bi morali temeljito oprati tudi obleko, vendar pa so testi pokazali, da je kar 94 odstotkov nadležnih gozdnih živali preživelo pranje v hladni vodi, pranje v vroči vodi pa jih je preživelo 50 odstotkov. Pranje torej ni najbolj učinkovit način, kako očistiti obleko.

K sreči so raziskovalci odkrili način, ki je učinkovitejši in traja samo 6 minut.

Žuželke ne marajo suhe vročine. Testi so pokazali, da po 70 minutah v sušilnem stroju pri nizki temperaturi podležejo vse žuželke, če pa nastavite na sušilcu visoko temperaturo, pa je dovolj že 40 minut. To velja za obleke, ki ste jih dali v sušilec takoj po končanem sprehodu.

Če se pa pred tem dali oblačila v pralni stroj, jih oprali pri visoki temperaturi, pa ste že po 4 do 11 minutah vročine v sušilcu lahko prepričani, da na vaši obleki ni preživelih zajedalcev.

K temu dodajmo še malo statistike ... V 1,1 do 3,4 odstotkih ugrizov klopa se iz tega razvije borelioza. Leta 2004 je bilo v Sloveniji 3.707 prijavljenih primerov lymske borelioze, leta 2013 pa že 6.938. Če upoštevamo še statistiko o zapletih, potem lahko ocenimo, da se skoraj 600.000 Slovencev vsako leto sreča z vsaj enim ugrizom klopa ali pikom kakšne druge žuželke. In še primerjava po spolu: z naskokom najbolj so izpostavljene ženske med 55 in 65 let ter otroci med 5 in 9 letom starosti.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani