Interaktivni dodatki:






Datum: 13. JUN 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Je preveč korenčka lahko škodljivo?

Vsako pretiravanje je škodljivo in to še kako velja tudi za korenje. Koliko je preveč in kako veste, da telo potrebuje počitek od korenja?

V zmernih količinah je uravnotežena prehrana med bistvenimi gradniki dobrega zdravja in med tem je tudi korenje. Za korenček zmotno velja, da je koristen samo za otroke. Korenček ima veliko natrija, kalija, magnezija, kalcija, fosforja, mangana, železa, joda in vitaminov E, F, H, B1, B2, B3, B5, B6, C in drugi. Že 10 gramov korenčka na dan zadovolji dnevno potrebo po vitaminu A in prav tu lahko nastane tudi problem. Preveč vitamina A je lahko tudi škodljivo.

Prekomerno uživanje vitamina A lahko povzroči neprijetne posledice: povečana jetra, prekomerno razdražljivost, glavobol, slabost, kožne bolezni in motnje vida. Običajen dnevni odmerek beta karotena je 1,3 do 2,9 mg, s 100 grami korenčka pa boste dobili 20 mg. Tudi na korenčkov sok je treba biti pozoren. Strokovnjaki pravijo, da je vsake 2 do 3 tedne dovolj en kozarec korenčka. V 1 dcl korenčkovega soka 437 mg vitamina A, kar je več, kot ga potrebuje otrok na dan in pol dnevnega vnosa za odrasle ljudi.

In kakšne so posledice preveč korenčka?

Prevelik odmerek beta-karotena se najprej opazi v spremenjenem tenu kože, pojavi pa se lahko slabost in težave s krči v želodcu, tudi driska. Prevelika akumulacija karotenoidov v telesu se imenuje hiperpigmentacija in je prehodne narave.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani