Interaktivni dodatki:






Datum: 10. MAR 22 - ZANIMIVOSTI

Kako narediti domači vitamin C

Čeprav so vsi vitamini enako pomembni, pa vitaminu C vendarle namenjamo največ pozornost. Kako narediti domač vitamin C?

Vitamin C vpliva na naš imunski sistem, izboljšuje odpornost telesa in nam daje energijo. Največ ga najdemo v sadju in zelenjavi, del pa ga uničimo s toplotno obdelavo.

Dnevno potrebujemo 80 mg vitamina C, kar niti ni težko, če le jeste raznoliko in zdravo hrano. Nosečnice potrebujejo 100 mg, športnikom se poraba dvigne tudi do 200 mg, pri kadilcih pa je potrebna meja 150 mg.

Največ vitamina C ima zelena paprika. 100 gramov ga vsebuje 183 mg. Na drugem mestu je črni ribez s 181 mg, pa rumena paprika s 177 mg. Ohrovt ima 120 mg, kivi 105 mg, brokoli 93 mg, koleraba pa 62 mg. Pomaranče imajo samo 59 mg, ananas 48 mg, zelje pa 411 mg.

Kako narediti domač vitamin C?

Za domačo izdelavo vitamina C potrebujete ekološko pridelan citrus (oranžno, mandarino ali limono). Oranžo pojejte, lupino narežite na majhne kose in jo dajte sušiti. Ko bodo lupine povsem suhe (2 do 3 dni), jih zmeljite v prah in uporabite kot dodatek k napitkom.

Pri vitaminu C moramo vedeti še nekaj. Če je sadje zmleto in spasirano, ima manj vitamina C. Zato je bolje narezati sadje in zelenjavo na velike kose.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani