Interaktivni dodatki:


Datum: 16. APR 24 - DOBRO JE VEDETI

Kako dobro poznate pehtran?

Pehtranova potica, pehtranov kis, bele smetanove omake, zelenjavne prikuhe, začimbe pese, špargljev, korenčka, zelene, bučk ... K vsemu temu paše pehtran, pa tako malo vemo o njem.

Pehtran je trajnica, ki raste v južni Evropi, v naše kraje pa so ga iz Kitajske prinesli italijanski popotniki v 13. stoletju. Večinoma se uporablja kot začimba, ki zlasti pri sredozemskih jedeh lepo poudari aromo, le redki pa vedo, da je pehtran tudi bogat vir fitohranil, še posebej antioksidantov, ki pomagajo preprečevati vrsto bolezni.

1. Pomaga pri revmatizmu
Pehtran pomaga pri odstranjevanju toksinov iz telesa saj izboljšuje pretok krvi, razstruplja, še posebej pa je učinkovit pri odstranjevanju sečne kisline. Pehtranovo eterično olje povečuje količino kisika v krvi, povečuje izločanje sluzi in uravnava distribucijo hranil po telesu. Zaradi tega dobivajo sklepi svežo energijo, kar se močno pozna prav pri bolnikih z revmatičnimi obolenji. Zelo pomaga, če si naredite vročo kopel in vanjo daste 5 do 10 kapljic pehtranovega eteričnega olja.

2. Apetit
Pehtran spodbuja izločanje prebavnih sokov v želodcu, kar povečuje apetit. To je še posebej pomembno pri bolnikih, ki so od bolezni zelo oslabljeni. Poleg večjega apetita pehtran še pospešuje razkroj hrane in s tem pomaga predvsem jetrom in ledvicam pri prebavi.

3. Deodorant
Pehtran ima tudi v telesu prijeten osvežujoč vonj. Ker zavira rast mikrobov na koži, bodo vaše telesne vonjave po kosilu obilnem s pehtranom manj izrazite.

4. Poživilo
Pehtran stimulira možgane, živčni in prebavni sistem, krvožilni sistem ... Vse to zaradi večje količine kisika v krvi, boljše prekrvavljenosti in čistilnega učinka. Že ščepec posušenega pehtrana ima lahko podoben učinek, kot pločevinka energijske pijače.

5. Sladkorna
Klinične raziskave so pokazale, da pehtran znižuje nivo sladkorja in inzulina v krvi za 25 %, v nekaterih primerih pa celo za 33 % in več. Še posebej učinkovit je pri rednem jemanju. Klinično je dokazano, da pomaga tudi pri sladkorni tipa 1, kjer alkoholni izvleček poveča delovanje inzulina.

Pehtran je lahko tudi strupen!

Kljub naštetim prednostim pa ima pehtran tudi temno plat. Olje namreč vsebuje estragol, ki je strupen. Pehtran odsvetujemo nosečnicam, dojenčkom in otrokom. Če po nesreči pride kapljica eteričnega olja v stik s sluznico, morate najprej sprati z navadnim oljem, šele nato pa z mlačno vodo. V primeru, da pride v stik z očmi, pa poiščite zdravniško pomoč.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani