Interaktivni dodatki:






Datum: 2. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Kombinacije, ki so slabe za prebavo

Jeste zdravo, pa ste kljub vsemu napihnjeni, vas mučijo plini, trebušni krči, imate neredno prebavo? Morda so krive napačne kombinacije.

Pri hrani je tako, da ima vsako živilo svojo dobro, pa tudi slabo plat. Določene vrste hrane so na primer zdrave, a težko prebavljive. Druge so lahko prebavljive, a v nepravilni kombinaciji postanejo breme za želodec. Zdravo prehranjevanje ni, da gledamo samo eno živilo, pač pa celoten obrok.

Razpoloženje
Raziskave kažejo, da je 30 % prebave odvisno od okolja in časa, ki si ga vzamete za obrok. Če med tem opravljate še kakšno opravilo, vozite avto, hodite, vaše telo ni pripravljeno na presnovo, pa zato tudi prebava ne more biti v redu. Upoštevajte, da želodec in možgani nista direktno povezana in zato traja približno 20 minut, da signal prispe iz trebuha v glavo. Vsak obrok bi morali jesti najmanj 30 minut.

Sadje
Sadje nikdar ne smemo kombinirati s čim drugim. Je namreč hitro prebavljivo, fermentacija pa lahko vpliva tudi na druga živila. To lahko povzroča trebušne krče, pline, napihnjenost ... Najbolj pravilno je, da med sadnim obrokom in naslednjim obrokom preteče vsaj 30 minut.

Proteini in škrob
To je najslabša kombinacija, ki se ji moramo na vse načine izogibati. proteini namreč potrebujejo kislo okolje, škrob pa alkalno. Po tej kombinaciji boste skoraj zagotovo napihnjeni in s težavami z vetrovi.

V praksi to pomeni, da testenin, riža in krompirja ne smemo mešati z mesom. Poleg tega so proteini različno razgradljivi, pa ni vseeno, katero meso jeste. Če jeste več vrst mesa, boste želodec še dodatno zmedli. Ribe in piščančje meso je razgradljivo najhitreje, a vseeno telo za to potrebuje nekaj ur časa.

Če že imate na krožniku krompir in meso, bi bilo prav, da krompir pojeste najprej in ga jeste čim bolj počasi. Pravzaprav bi morali po krompirju, ali rižu narediti vsaj 10 minutni premor, da se telo uspe pripraviti na proteinsko porcijo.

Še hujša pa je kombinacija sadja, sladkorja in škroba. Za želodec je kruh namazan z marmelado nerešljiv problem. Taka hrana obleži v želodcu neprebavljena in telo nima nič od nje, razen nepotrebne kalorij.

Meso naj bo vedno zadnje
Pravilno prehranjevanje bi bilo, da najprej pojeste lahko prebavljivo hrano, zato mora biti meso na zadnjem mestu. Prav tako telo med obrokom potrebuje veliko vode. Še bolje bi bilo, če bi kozarec vode popili nekaj minut preden začnete jesti.

Zapomnite si, da so voda in sokovi prebavljivi v 20 do 30 minutah. Sadje, zelenjava, juhe in solate potrebujejo 30 do 40 minut. Živila z veliko škroba (riž, krompir, testenine) se prebavljajo 2 do 3 ure. Meso in stročnice potrebujejo več kot 3 ure.



Kombinacije, ki so slabe za prebavo
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani