Interaktivni dodatki:






Datum: 18. MAR 22 - ZDRAVJE, LEPOTA

Vikingi so bili prehranski eksperti

Če obstajajo diete, ki kopirajo prehrani praljudi, potem mora obstajati tudi dieta, ki kopira vikinge. Zakaj? Preverite ...

Ali ste vedeli, da vikingi niso poznali bolezni srca in ožilja, sladkorne, povišanega pritiska in še kakšne sodobne nadloge? Kaj se lahko naučimo od njih? Veliko! Tradicionalna prehrana narodov na severu ima nekaj posebnosti, ki se jih je vredno držati.

Sladko in kislo

Vikingi obožujejo nenavadne kombinacije, zato jedem dodajajo sadje. Sadje pospešuje fermentacijo že v ustih, hrana pa je zato lažje prebavljiva.

Kislo zelje
Ali ste vedeli, da so kislo zelje izumili Danci, ko so iskali način, kako čez zimo shraniti zelenjavo. Danes so Nemci največji ljubitelji kislega zelja, zelje pa ni edina fermentirana severnjakov. Na podoben način, kot zelje, so vikingi pripravljali še repo, fižol, peso, kumare ...

Meso

Tradicionalna skandinavska dieta vsebuje veliko proteinov iz mesa. Zelo pomembna je kombiniranja slanega in kislega, ki v ustih spodbudi nastanek sline, zato je pomembno, da hrano dobro prežvečite, jeste pa počasi.

Jajca

Pečena jajca so zelo pomemben del vikinške prehrane. Za moške so bila jajca sladica in energijski prehranski dodatek med bitkami, ženske pa so jajca uživala, ker so jim pomagale premagovati ženske bolezni, pa tudi raka na dojkah.

Ovsena kaša
Tudi ovsena kaša je izum vikingov. Ovsena kaša je bila obvezen obrok po vsaki bitki. So pa raziskave pokazale, da je oves najbolj zaslužen, da žile vikingov niso bile nikdar zamaščene. To je verjetno tudi glavni vzrok njihove moči.

Odprti sendviči

Vikinga ne boste nikdar videli jesti sendviča z dvema rezinama kuha. Zanje je pravi sendvič podložen z rezino črnega kruha, namazom iz tune, dodatkom zelenjave in sadjem.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani