Interaktivni dodatki:


(Huffpost.com)Datum: 4. FEB 22 - DOBRO JE VEDETI

5 bolezni, ki jih povzroča sedenje

Vedno več raziskav dokazuje povezavo nekaterih hudih bolezni s sedenjem. Problem je, ker teh bolezni s fizično aktivnostjo ni mogoče pozdraviti.

1. Rak
Če poenostavimo, rak nastane takrat, ko neaktivne celice uidejo kontroli in se začno obnašati nepredvidljivo. Med sedenjem je takih celic več, kot si mislite.

2. Bolezni srca
Statistika je že davno pokazala, da imajo ljudje, ki imajo pretežno sedeče delo, dvakrat več srčnih obolenj in tudi dvakrat več kapi s tragičnim koncem.

3. Težave s trebušno slinavko
Sedenje ne omogoča mišicam, da bi pravilno "komunicirale" s trebušno slinavko, pa zato slinavka proizvaja bistveno (pre)več glukoze, kot je telo potrebuje. Rezultat tega je sladkorna bolezen. Če k temu dodamo še hrano in pijačo, ki je prenasičena s sladkorji, potem je jasno, zakaj je sladkorna trenutno največji problem človeštva.

4. Kopičenje maščob okrog trebuha
Med sedenjem so trebušne mišice najmanj aktivne in zato se tam postopoma začno kopičiti zaloge neporabljene energije. Poleg tega, da to ni lepo, nakopičena maščoba ovira delovanje notranjih organov.

5. Slaba prekrvavitev
Logična posledica sedenja je tudi slaba prekrvavitev, ki je lahko zelo nevarna, saj povzroča pojav tromboze. Tromboza lahko povzroči nastanek krvnih strdkov in to na delih telesa, kjer bi najmanj pričakovali. Posledice takih strdkov so lahko tudi usodne.

Rešitev
Človeško telo je narejeno za največ 45 minut sedenja. Potem si morate vzeti 5 minut premora in se malo sprehoditi. Pomaga tudi, če se takrat zazrete nekam v daljavo, da si spočijete tudi oči, roke pa imejte sproščeno spuščene ob telesu, da se izognete sindromu karpalnega kanala (utesnitev živca v zapestju). In še en obremenjen organ v vašem telesu vam bo hvaležen za 5 minut sprostitve: vratna vretenca. Danes se še ne zavedamo, kakšne posledice so prinesli računalniki v naša življenja. Hrbtenica bo gotovo najbolj na udaru.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani