Interaktivni dodatki:


(Irishnews.com)



Datum: 12. FEB 24 - DOBRO JE VEDETI

Kaj je bolj zdravo: mleko ali jogurt?

Ste se kdaj vprašali, v kakšnem primeru je bolje piti mleko in kdaj jogurt? Kaj piti za zajtrk in, kaj za večerjo?

Čeprav sodi jogurt v skupino mlečnih proizvodov, bi na prvo žogo jogurtu dali prednost. Vendar odgovor ni tako enostaven. Dejstvo je, da ima mleko nekaj encimov, ki človeku pomagajo pri prebavi, zato je pitje mleka pri otrocih celo bolj priporočljivo od jogurta. Seveda se s starostjo potrebe po mleku zmanjšajo, v srednjih letih ga lahko povsem črtamo iz jedilnika, v starosti pa je mleko spet koristno za kosti. Pijte ga predvsem zjutraj.

Nutricistične razlike med mlekom in jogurtom so minimalne in zanemarljive. Če primerjamo mleko in jogurt s 3,2 % maščobe imata oba 0,1 mg železa, 119 mg kalcija, tudi pri drugih mineralih sta izenačena. V 1 dcl mleka je 34 % dnevne doze vitamina A, v jogurtu le 22 % (kar je še vedno veliko). Mleko ima 1 % vitamina C, jogurt 0,5 %. Mleko ima 263 J (63 kalorij), jogurt 230 J (55 kalorij). Mleko ima 3,2 mg proteinov, jogurt 3,5 ...

Za ljudi, ki so občutljivi na laktozo, je jogurt odličen nadomestek. Poleg tega je tudi lažje prebavljiv, saj v stiku s kislino ostane v tekoči obliki in zato lažje prehaja skozi črevesje. Mleko se veliko bolj zadržuje v naših telesih, zato je zvečer bolje piti jogurt, kot mleko.

Ob tem moramo biti previdni glede kvalitete mleka (Je mleko sploh še zdravo), pa tudi jogurtov je toliko vrst, da na koncu ostane samo ena vrsta - doma pridelana. Dobro pa je poznati tudi alternative mleka (Kaj veste o alternativah mleku).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani