Interaktivni dodatki:


(Cleancuisineandmore.com)



Datum: 31. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj jesti konopljina semena?

Konopljino olje ni edini produkt konoplje - poskusiti morate tudi konopljina semena, zaradi česar si je konoplja tudi prislužila naziv superživilo

Na prvi pogled bi lahko rekli, da so konopljina semena podobna semenom ostalih žitaric, vendar pa kemijska analiza pokaže, da je razlika očitna. Konopljina semena vsebujejo 31 % beljakovin in vključujejo celoten spekter aminokislin, ko so potrebne za popolno ravnovesje esencialnih maščobnih kislin. Prav nenavadno je, da lahko ena rastlina vsebuje vseh 21 znanih aminokislin, ki jih danes poznamo, med njimi pa je tudi 8 takšnih, ki jih naše telo ne more samo pridelati, jih pa potrebuje.

Aminokisline v konopljinih semenih so (poudarjene spadajo med esencialne): alanin, arginin, aspargine, asparaginska kislina, cistein, glutaminska kislina, glutamin, glicin, histidin, izolevcin, levcin, lizin, metionin, fenilalanin, prolin, serin, tavrin, treonin, triptofan, tirozin, valin, tavrin ter histidin.

V konopljinih semenih je izredno veliko omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, ki so odgovorne za zdrav in močan imunski sistem, hkrati pa so semena tudi odličen vir gama linolenske in stearidonske kisline s katerima zdravijo ekcem, diabetes, revmatoidni artritis, alergije ...

Samo za primerjavo povejmo, da ima več beljakovin od konoplje samo še soja (35 %), ki pa je izrazito revnejša pri drugih sestavinah. Jajce denimo vsebuje 12 % beljakovin, modra riba 26 %, piščančje meso 23 %, mleko samo 3,7 % ... Razlika je tudi med luščenimi semeni konoplje (31 % beljakovin) in neluščenimi (23 %).

Konopljina semena pa so posebne po še nečem. Vsebujejo kar 40 % vlaknin, kar je največ med vsemi žitaricami, pri čemer petina od teh spada v kategorijo topnih vlaknin, ki upočasnjujejo absorpcijo glukoze v kri, upočasnjujejo praznjenje želodca, poveča izločanje žolčne kisline, ki pomaga zniževati LDL holesterol v krvi. Velik del je seveda netopnih vlaknin, kar izrazito izboljšuje presnovo in uravnava prebavo.

Z dodajanjem konopljinih semen hrani boste znižali tveganja za bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni, preprečite lahko nastanek številnih oblik raka, pa tudi bolezni, ki nastanejo zaradi vnetij, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

Primerjave

Če primerjamo konopljina semena z lanenimi, ki prav tako vsebujejo vse aminokisline, pri konoplji 65 % beljakovin predstavlja globulni edistin, ki spada med enostavne beljakovine, telo pa jih potrebuje za obrambo pred okužbami. Pred prvo svetovno vojno so s konopljo zdravili tuberkulozo, na Kitajskem pa so že pred tisočletji s konopljo premagovali lakoto.

Kaj pa je največja prednost konopljinih semen?

Če primerjamo konopljina semena z lanenimi in chia, so si vse tri vrste zelo podobne. Ena žlica konoplje ima 238 J (57 kalorij), lan 230 J (55 kalorij), chia semena pa 251 J (60 kalorij). Maščob imajo vsi dobrih 4 grame, proteinov okrog 2 grama ... Zares velika razlika v prid konoplje je le pri omega-6 maščobnih kislinah. Konoplja ima 2500 mg, v lanu in chia semenih pa le 600 mg oziroma 800 mg.

In še cena ... Žlica lanenih semen stane 5 centov, chia semen 22 centov, konopljinih pa 26 centov.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani