Interaktivni dodatki:


(Ytimg.com)Datum: 10. OKT 22 - DOBRO JE VEDETI

Je res razstrupljanje telesa blef?

Kar nekaj resnih inštitucij je v zadnjem času objavilo zapise svojih raziskav, da je detoksikacija mit, ki ne drži.

Detoksikacija oziroma razstrupljanje telesa izhaja iz predpostavke, da naše telo ne deluje pravilno. Če bi bilo tako, potem bi bili bolni. In ker so v procese razstrupljanja vpleteni želodec, jetra, ledvice, črevesje in koža, bi moralo biti naše telo hudo bolno.

Pa ni!

Tako so namreč razmišljali pri HCA (preberite članek Detox Diets Debunked), kjer so tudi preverili nekaj preparatov in nasvetov iz domače lekarne, na koncu pa so prišli do zaključka, da je večja verjetnost, da si boste z razstrupljanjem pokvarili zdravje.

Dejstvo je, da vsi organi, ki sodelujejo pri presnovi, pri zdravem človeku delujejo optimalno. Vsak poseg v njihov sistem dela lahko zmoti ustaljen ritem. Ali je res, da mora po težki, obilni in pregrešni pojedini prejšnji dan slediti očiščevalna kura, presodite sami, pred tem pa si preberite, kaj se dogaja v našem telesu.

Če odmislimo kemične pripravke, ki jih prodajajo v lekarnah in trgovinah, večina domačih nasvetov svetuje napitke iz korenčka, zelene, pese, jabolk, zelja, paradižnika ... Vse to so živila, ki bi jih v vsakem primeru morali imeti vsak dan na jedilniku in zato nič drugače ne vplivajo na našo presnovo.

Poleg tega se pri dietah s sokovi oziroma z veliko tekočine število elektrolitov v trebuhu močno razredči. Poleg tega dobesedno utopite tudi pozitivne bakterije, ki v črevesju skrbijo za razgradnjo hrane. Namesto čistilne akcije naredite v telesu zmedo, ki povzroča pretirano izločanje urina, krče v trebuhu, glavobole, celo bruhanje ... Ne, to ni od hrane prejšnjega dne, pač pa od trenutne hrane, ki prebavi ne dovoli, da naredi svoje (če ste se že morali dan prej tako močno pregrešiti).

Nekateri bodo na to dodali, da z dietami s sokovi lahko hujšamo.

Pri HCA pravijo, da je to samo posledica zmanjšanja vsebine v črevesju, manj vode v trebušni votlini, zaradi dehidracije pa tudi manj tekočine po celem telesu. Naj se sliši še tako ironično, a po kuri s sokovi lahko tudi dehidrirate.

Skratka: raje, kot da eksperimentirate s procesi detoksikacije, se poskusite izogniti obilnim pojedinam. Če pa se že pregrešite, naslednji dan jejte tako, kot običajno, le porcije nekoliko zmanjšajte.

Sadno-zelenjavne sokove pa pijte vsak dan. Po pameti in v zmernih količinah.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
sadni sokovi
 Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani