Interaktivni dodatki:






Datum: 17. OKT 23 - DOBRO JE VEDETI

10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati

Jeseni je hrana najbolj kvalitetna, največja izbira in najbolj hranljiva. Zato je jesen najprimernejši čas za hujšanje.

Če boste pazljivo izbirali plodove jeseni, lahko shujšate in še okrepite svoje zdravje. Ljudska resnica je, da spomladi hujšamo za oči, jeseni pa za zdravje. Prav v jesenskem času, ko je hrane v izobilju, ne smete pretiravati, ker si lahko s tem samo škodujete zdravju. Ne pozabit, da morate zimo dočakati fit in z imunskim sistemom v najboljši kondiciji.

1. Ovčjega mleko in sir
O problemu kvalitete kravjega mleka smo pred časom že pisali (preberite prispevek Je mleko sploh še zdravo?). Če imate priložnost priti do domačega ovčjega mleka, boste dobili veliko kalcija, poleg tega pa ovčje mleko odlično topi maščobe.

2. Buče
Buče so izjemen zaklad vlaknin, vitamina A in kalija. Uporaba bučk je neomejena: od juh, dodatkov k testeninam, mesnim jedem, pa tudi sladico je mogoče narediti iz njih. Tako kot krompir, so tudi buče nekoč veljale za hrano revnih. Danes so jedi iz buč nacionalne specialitete.

3. Rdeče grozdje
Vrsta raziskav je pokazala, da rdeče grozdje ščiti celice pred poškodbami DNK in tudi proti raku. Podobne zdravilne učinke ima tudi kozarec rdečega vina eno uro pred kosilom.

4. Borovnice
Borovnice so izredno hvaležno živilo, saj imajo izredno malo energije, izredno veliko antioksidantov, zato so idealna hrana za izgorevanje maščobnih celic. Telo namreč za njihovo prebavo porabi več energije, kot je prejme, torej, več kot jeste, bolj hujšate.

5. Jabolka
Pod lupino jabolka se nahaja veliko celuloze, ki pospešuje čiščenje črevesja. Jabolka imajo veliko kalcija, fosforja, železa, magnezija, natrija, kalija in kopico vitaminov med katerimi je najpomembnejši B-kompleks. Jabolka so idealno "mašilo" med obroki, lahko pa jih pojeste kolikor hočete.

6. Rdeča pesa
Pesa zmanjšuje občutek lakote in hkrati poteši željo po sladkem. Je zelo dobra pri boju proti raku, hkrati pa skrbi za pH ravnotežje organizma (rdeča pesa deluje tako na baze, kot kisline).

7. Kivi
Ko se večeri ohladijo, dnevi skrajšajo, je tudi vitaminov manj. V zimskem času imajo tako kiviji največ vitaminov med vsemi sadeži. Kivi ima veliko antioksidantov, vlaknin, vitaminov A, B, C in K, hkrati pa deluje tudi antibakterijsko. Mnogi so prepričani, da je kivi bolj zdravilen od limone.

8. Hruške
Hruške so po krivici zapostavljen sadež, imajo pa veliko mineralov (kalcij, magnezij, kalij, cink, železo, jod) in vitaminov vseh vrst (A, B1, B2, C, E). Hruške preprečujejo revmatizem, artritis, anemijo, srčne bolezni, tuberkulozo in celo črevesnega raka.

9. Brokoli
Brokoli je bogat z vitaminom C in kalcijem, ima veliko vlaknin, hkrati pa je zelo hvaležna vrsta zelenjave, ki jo je mogoče pripraviti na tisoč načinov (od priloge, juhe, pireja, do samostojne jedi).

10. Grenivke
Že res, da imajo grenivke veliko vitamina C in vlaknin, a pomembne so zaradi dveh drugih lastnosti: grenivke uravnavajo nivo inzulina v krvi, zaradi grenkobe pa za več ur zbijajo občutek lakote.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani