Interaktivni dodatki:


(Mirror.co.uk)



Datum: 18. JAN 22 - DOBRO JE VEDETI

Zdravi prigrizki za na kavč? Hm ...

Ste vedeli, da pozimi pred televizorjem pojemo 40 % več prigrizkov, kar pri mnogih vpliva na povišano telesno težo? Upoštevajte nekaj preprostih navodil!

1. Sladkor
Če že morate jesti sladko, potem izbirajte takšne prigrizke na katerih piše, da nimajo dodanih sladil. To pomeni, da so sladki toliko, kot so sladke sestavine. Pri vseh, kjer pa na deklaraciji najdete napisan odstotek sladkorja, četudi je zelo majhen, pa pomeni, da so sladila naknadno dodana in, da gre večinoma za umetna sladila.

Umetna sladila vašemu telesu v nobenem primeru ne koristijo!

2. Sol
Sol povzroča odvisnost in željo po še (preberite prispevek Zaradi preveč soli umre 1,65 milijona ljudi na leto). Preveč soli je glavni razlog za povišan krvni pritisk. Poleg tega dodatno obremenjujete srce, poveča se nevarnost možganske kapi. Nutricisti priporočajo, da izbirate prigrizke, ki nimajo več kot 120 mg soli na 100 g. Da boste razumeli, kako malo je to, vzemimo primer čipsa, ki ima v povprečju 600 mg soli na 100 g. Povedano drugače: če bi želeli ohraniti zdravo mero soli, je dovoljeno na kavču na dan pojesti vsega 20 gramov čipsa.

Poleg tega pa ima sol še kopico stranskih učinkov, saj povzroča dehidracijo telesa in smo po slanih prigrizkih še bolj lačni in žejni (bodite pozorni na točko 3 v prispevku Hujšanje z branjem etiket).

3. Energijska vrednost
Četudi niste na shujševalni dieti, je vseeno pametno, da kontrolirate energijsko (količino energije). Povprečen čips ima lahko tudi0 do 1.465 J ( do 350 kalorij), kar je enako, kot denimo večerni obrok. Če torej pred televizorjem pojeste čips, potem pa še lahko večerjo, je isto, kot bi pojedli 2.512 J (600 kalorij), morda celo 3.349 J (800 kalorij). To je preveč tudi za športnike. Niti ura treninga na fitnesu ne odtehta takšne energijske bombe.

Če že iščete nadomestek, je energijska ploščica s 1.256 J (300 kalorij) bolj zdrava, kot 1.256 J (300 kalorij) čipsa. Lahko pa števec energijske vrednosti zavrtite v negativno stran, če si privoščite hrano z negativno energijsko vrednostjo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
sladkor
 
sol
 
kalorije
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani