Interaktivni dodatki:


(Nutritionandsports.net)Datum: 18. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Sredi zime je vedno čas za sok rdeče pese

Sok rdeče pese zelo učinkovito razstruplja telo, čisti jetra in zdravi vrsto bolezni, a nekaj stvari morate vedeti ...

Rdeča pesa je polna zdravilnih in hranljivih sestavin, poleg tega pa, če je pravilno shranjena, prezimi v kleti tudi 5 do 6 mesecev. Tudi zato je to eden največjih virov zdravja v zimskih mesecih, vendar pozor.

Sok rdeče pese čisti telo in zbija vročino. Sok rdeče pese do priporočene količine znižuje pritisk, nad njo pa ga dviguje. Za nekatere je dovolj že 2 dcl na dan (približno polovica manjšega gomolja), za druge 5 dcl. Poleg tega je dobro vedeti, da pasteriziran sok (kupljen, ali pripravljen za ozimnico) nima živorodnih substanc, zato je manj hranljiv.

Sicer pa so rdečo peso uporabljali že stari Rimljani in z njo zdravili vročine in zaprtja. Rdeča pesa je zaradi vitamina B9, železa, kalija in folne kisline dobra za kri. Poleg tega pesa spada med nizkoenergijska živila in je dobra pri shujševalnih dietah.

Pomanjkanje folne kisline (poznamo jo tudi kot vitamin B9) povzroča utrujenost, slab spomin, psihično napetost, ekcem, razpokane ustnice, bledo kožo ... Poleg tega je potrebna za celično presnovo, vpliva na pravilno razgradnjo beljakovin ...

Rdeča pesa obnavlja črevesno sluznico. Sok krepi imunski sistem in stimulira limfni sistem.

Sok rdeče pese lahko kombinirate s špinačo in korenčkom, lahko pa pripravite pečeno peso in sicer tako, da jo narežete na kocke, dodate začimbe, še zlasti dobro se poda timijan, vse skupaj zavijete v aluminijasto folijo in pečete 45 minut pri 180 stopinjah Celzija.

In še na eno podrobnost ne smemo pozabiti. Rdeča pesa ima med vsemi vrstami zelenjave največ ogljikovih hidratov ter najvišjo vsebnost sladkorja. Iz nje so zato razvili sorto sladkorne pese iz katere se danes proizvaja sladkor.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani