Interaktivni dodatki:






Datum: 6. SEP 14 - BLOG

Poletje 2014: Slovenci imamo radi ribe in kruh

Kaj razkrivajo podatki ankete o prehranskih navadah Slovencev? Je kaj pretresljivega na kar bi morali biti pozorni? Ali mit o tradicionalnem nedeljskem kosilu še velja?

Na naši spletni strani že nekaj časa poteka anketa o prehranskih navadah Slovencev. Pravzaprav gre za prehranske navade bralcev in obiskovalcev portala Vem kaj jem, ki vas očitno prehranske teme in vplivi na zdravje zanimajo. V tem času je sodelovalo 127 obiskovalcev, ki so nam v merjenem obdobju sporočili več kot 3 svojih dnevnih jedilnikov. To mejo smo postavili zato, ker gre pri tem očitno za ljudi, ki so pozorni na svoj jedilnik.

Kakšne so ugotovitve?

Takoj na začetku je treba povedati, da z anketo nadaljujemo, ker verjamemo, da se z letnimi časi spreminjajo tudi jedi na naših krožnikih, zato ste vabljeni, da (še naprej) sodelujete (anketo najdete na koncu vstopne strani, ali pa na povezavi Vemkajjem.si/anketa).

Ključna ugotovitev je, da je največ anketirancev jedlo zelenjavo (70 %), na drugem mestu je sadje (52 %), na tretjem pa kruh in pekovsko pecivo (44 %). Sledi meso (42 %), mleko in mlečni izdelki (39 %) ter jajca (28 %).

Najmanj Slovenci jemo riž (4 %), juhe (13 %) in testenine (16 %).

Zanimive so tudi kombinacije.

Ko imamo na jedilniku zelenjavo, imamo tudi sadje (62 %) ter mleko in mlečne izdelke (49 %). Poleg zelenjave pa jemo najmanj riža (6 %) in juh (11 %). Prav nič azijsko, torej. Kadar pa na jedilniku ni zelenjave, največ anketirancev je ribe (45 %), kruh (37 %) in meso (34 %).

Poleg mesa se največkrat znajde na krožniku zelenjava (75 %), krompir (37 %) je enako pogost, kot sladice. Riž (6 %) in ribe (8%) so najredkeje skupaj z mesom.

H kruhu najpogosteje Slovenci kombiniramo zelenjavo (75 %) in sadje (72 %), najmanj pa, presenetljivo, juhe (12 %).

Posebej zanimive so testenine, ki jih Slovenci očitno nimamo pogosto na jedilniku. K testeninam najpogosteje kombiniramo sadje (71 %), meso (65 %) ter mleko in mlečne izdelke (60 %).

Vsak četrti je imel v tem času na jedilniku ribe, zraven pa najpogosteje zelenjavo (47 %) in kruh (34 %).

Hrana po dnevih

Vas zanima, kakšno je tipično nedeljsko kosilo? Najpogosteje kombiniramo zelenjavo (79 %), kruh (71 %) in sladice (64 %). Juha je na jedilniku očitno samo še pri babicah (7 %), redke pa so tudi ribe (21 %). Jih pa zato polovica ob nedeljah ne je mesa.

Ob ponedeljkih se poje največ mleka (73 %) in sadja (67 %). Torek je dan za zelenjavo (46 %) in ribe (40 %). Ob sredah sta najpogostejša zelenjava (83 %) in meso (66 %), ob četrtkih sadje (73 %) in kruh (65 %), ob petkih zelenjava (88 %) in meso (53 %), ob sobotah pa mleko in mlečni izdelki (71 %) ter kruh in sadje (oboje 57 %).

Ali jemo zdravo?

Ključno vprašanje je, ali lahko iz teh podatkov razberemo, kakšne so prehranske navade Slovencev? Mit o nedeljskem kosilu z govejo juho z rezanci, kuhano govedino, krompirjem in solato, ne drži. Prav tako tudi ne mit o tem, da Slovenci pojemo veliko krompirja in testenin. Visoka pogostost zelenjave in sadja je v poletnih mesecih pričakovana ...

Nenavadno nizek odstotek anketirancev kombinira riž z juho in zelenjavo, kar v Aziji spada med običajne obroke. Prav nič gurmanska ni niti kombinacija rib in kruha, zlasti ob torkih, ko je izstopajoč dan za ribe. Ali pa sobotni kulinarični presežki s sadjem in kruhom. Največ sladic pojemo ob nedeljah in ponedeljkih, najmanj pa ob torkih.

Če podatke pogledamo še iz nutricistične perspektive, potem slovenskim prehranskim navadam težko damo visoko oceno. Povprečni obrok je bil namreč sestavljen iz 29 % maščob, 14 % beljakovin (premalo) in 56 % ogkljikovih hidratov (odločno preveč). Sliko najbolj kvarijo četrtki in sobote, ko pojemo največ kruha.

Na lestvici od ena do pet smo si Slovenci to poletje prislužili slabo trojko.

Zato zaključek za optimiste: veliko možnosti je še, da izboljšamo svoj vsakdan.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani