Interaktivni dodatki:






Datum: 15. JUL 14 - BLOG

Prehranska anketa

Kaj ste danes jedli? Pomagajte nam zgraditi prehranski zemljevid in izračunajte svoj prehranjevalni indeks

Rada bi vas opozorila, da smo na strani začeli z anketo, ki bo pomagala vam in nam (snovalcem teh strani), da bolje razumemo prehranske navade Slovencev. Vsake toliko bomo naredili analizo zbranih podatkov in skušali spremljati prehranske trende. Res je tudi, da se bomo naslonili na statistiko, ki marsikaj prikrije, se pa najdejo tudi stvari, ki jih drugače ni mogoče izmeriti.

Spomnite se zgodbice, ko so še v nekdanji skupni državi delali popis prebivalstva in skušali izvedeti, kaj jedo Jugoslovani. Izmerili so, da 90 % anketiranih je samo zelje, 10 % pa samo meso, v končno poročilo pa so zapisali, da Jugoslovani v povprečju jedo segedin golaž.

Kako sodelovati?

Zbrali smo 12 osnovnih prehranskih skupin in jih ovrednotili z deleži maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Ko izpolnjujete anketo, se spomnite, kaj ste dan prej jedli in označite jedi, ki ste jih pojedli več, kot le nekaj žlic.

Iz vnešenega vam bomo izračunali prehransko piramido, kjer boste videli deleže maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Da bi bila vaša prehrana uravnotežena, je najbolje, da so vsi trije parametri čim bolj uravnoteženi (na sliki je to težišče trikotnika). Dokler je risalni žebljiček znotraj kroga, je vaša prehrana še v mejah normalnega, prizadevati pa si morate, da bi bili čim pogosteje v vrhnji polovici trikotnika, ki je označena z LCHF. To bo tudi pomenilo, da lahko ob taki prehrani tudi kak kilogram shujšate.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani