Interaktivni dodatki:


Datum: 14. APR 22 - ZANIMIVOSTI

Kdaj ste nazadnje menjali vzglavnik in zakaj boste to naredili v kratkem?

Dobra stvar je, da se vsaj zavedate umazanije in nevarnosti, ki se skriva v vzglavnikih - Še dobro, da ljudje ne vemo v čem spimo

Niti v sanjah si ne morete zamisliti, koliko pršic, bakterij in drugih mikroorganizmov mrgoli v in na vašem vzglavniku. Redno menjavanje posteljnine sicer pomaga, a se glavnina najtrdovratnejše umazanije dobesedno zažre v vzglavnik, ki čez čas postane z naskokom najbolj umazana stvar v vašem stanovanju. Pa ne samo to! Vsak večer, ko ležete k počitku, sporočite milijardam ogabnih bitij, da bodo imele naslednjih 8 ur veselico.

Dan za dnem ...

Točnih raziskav ni, a vzglavniki so med bolj izpostavljenimi viri okužb, ki pa se jih mnogi ne zavedajo. Še več! Niti v bolnišnicah, hotelih in zdraviliščih se ne držijo priporočil stroke, ki pravi, da bi morali vse vzglavnike menjati po 6 do 24 mesecih uporabe, med tem pa jih vsak mesec toplotno obdelati, da odstranite vsaj površinsko umazanijo. Obstaja zgolj približna ocena, da so za 30 odstotkov aken in drugih nečistoč na obrazu krivi prav vzglavniki.

Čiščenja se lahko lotite na vsaj tri načine:

Idealno je, če lahko vzglavnik operete. Že temperature nad 30 stopinj Celzija bodo uničile večino pršic in mikroorganizmov, zato pri naslednjem nakupu bodite pozorni na dejstvo, da je vzglavnik pralen. Vzglavnikov polnjenih z naravnim gosjim, ali kakšnim drugim perjem pa itak (skoraj) ni.

Vzglavnik dajte v sušilni stroj. Ta metoda razkuževanja je hitra in enostavna. Ker vzglavnika ne zmočite, lahko ta način uporabite tudi za občutljive materiale, le nekatere sintetične polnitve vrtenja in obračanja v sušilcu ne prenašajo najbolje.

Univerzalna metoda s sušilcem za lase je primerna za najobčutljivejše vzglavnike in tudi kavče na katerih si privoščite popoldanski počitek, ali pa se vam zvečer ob gledanju televizije ne ljubi v posteljo in prespite kar na njem. Pomembno je, da ima sušilec za lase na izpuhu vsaj 50 stopinj (večina jih ima 55 in več), s toplim fenom pa grejte vzglavnik vsaj 5 minut. Zapomnite si: čim bolj je vroče, tem več mikroorganizmov boste uničili.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani