Interaktivni dodatki:


Datum: 14. AVG 22 - DOBRO JE VEDETI

Kako lahko sedenje na stranišču povzroči raka

Kaj imajo skupnega hemeroidi, vnetje črevesja, rak debelega črevesja in Crohnova bolezen?

Članek, ki je bil nedavno objavljen v izraelski izdaji strokovnega revije Journal of Medical sciences, je marsikoga presenetil. Izraelski raziskovalci so namreč dokazali, da je v 80 % primerov raka na debelem črevesju kriv nepravilen položaj sedenja na straniščni školjki.

Odstotek je tako visok, da je prav neverjetno, da tega ni že prej nekdo povezal. Poleg raka pa nepravilno sedenje povzroča še kup drugih težav, saj v sedečem položaju ni mogoče popolnoma izprazniti črevesja, kar povzroča vnetja in druge zaplete. Seznamu težav in bolezni zaradi sedenja na školjki je precej dolg. zaprtje, hemeroidi, vnetje debelega črevesa, črevesni rak, Crohnova bolezen, inkotenenca, divertikulitis, motnje prostate, kila v želodcu, gastritis, spolna disfunkcija.

Raziskava seveda ponuja tudi rešitev - veliko potrebo je bistveno bolj zdravo opravljati čepe.

Zakaj?

  • Veliko potrebo hitreje, lažje in bolj popolno opravimo čepe. Poleg tega, ne pozabite, sedenje na školjki ni nekaj dobrega in ne bi smelo trajati več kot minuto ali dve.

  • Če veliko potrebo opravljamo čepe, so pri tem zaščiteni živci, ki nadzorujejo delovanje mehurja, prostate in maternice. Vsako raztezanje na silo lahko povzroči poškodbe.

  • Človeško telo je tako narejeno, da se samo med počepom aktivira poseben ventil, ki zapira tanko črevo in preprečuje kontaminacijo med čiščenjem. Če med opravljanem potrebe sedite in se ventil ne zapre, potem obstaja velika verjetnost, da zaradi naprezanja pride blato nazaj v zanko črevo, kar lahko povzroči zelo hude poškodbe.
In kako so raziskovalci prišli do vseh teh podatkov?

Pri tej raziskavi je prav to najbolj presenetljivo: kako ugotoviti povezavo vseh teh bolezni s sedenjem na školjki. Raziskovalci so se namreč do vsega tega dokopali s pomočjo statistike. Analizirali so namreč stranišča podjetij in bolniške odsotnosti. Podatki so tako očitni, da z 80 odstotno natančnostjo lahko rečejo, da so za naštete bolezni kriva stranišča.

Za konec pa ima raziskava še priporočilo za podjetja, pa tudi doma: vedno imejte nekje v bližini stranišča pručko. Hkrati pa proizvajalce straniščnih školjk svetujejo, da bi začeli delati čim nižje školjke.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani