Interaktivni dodatki:






Datum: 27. MAJ 23 - DOBRO JE VEDETI

10 stvari, ki pospešujejo staranje

Ljudem se že na obrazu vidi, če nezdravo živijo, a največji problem je, da to pri sebi najtežje opazimo. Če želite ostati mladostni, potem upoštevajte ta pravila.

1. Jejte maščobe
Veliko ljudi je naredilo veliko napako, ker so iz vsakodnevne prehrane izločili maščobe. Maščobe niso problematične, vendar le, če so zdrave. Če s hrano v telo ne vnesete dovolj maščob, se koža hitreje guba in suši. Zato v jedilnik vključite čim več rib, lososa, oreškov, kisle smetane in skute, masla ...

2. Ne pijte po slamici
Vsakič, ko pijete pijačo po slamici, našobite ustnice in tu ustvarja dodatne gube okrog ust. Podobno, kot pri kadilcih. Če je le mogoče, pijte brez slamice.

3. Spanje
Na procese staranja močno vpliva tudi način spanja. Če pogosto spite na trebuhu ali boku, se zjutraj zagotovo zbujate s "pomečkanim" obrazom. Nikar ne mislite, da bodo pomečkanine čez dan izginile. Če ste mladi, je to res, vendar pa že po 30. letu gubice ostajajo. Najboljše za kožo je spanje na hrbtu.


4. Nepravilna drža
Če smo pogosto usločeni in v nepravilnem položaju, se hrbtenica temu sčasoma prilagodi, poleg tega pa mišice ne prenašajo enakomerno obremenitev. To povzroča bolečine in tudi utrujenost. Če v veliko sedite, bi bilo dobro, da se vsake pol ure sprehodite za 5 minut. To bo dobro delo tudi vašim sklepom.

5. Zaščita pred soncem le na dopustu
Ultravijolična svetloba je glavni vzrok za prezgodnje staranje kože. Vendar to velja le v času dopustov, ko smo res močno in intenzivno izpostavljeni soncu. Takrat vsekakor brez kape in očal nikar na sonce. Kadar pa vas sonce ujame na kavi, ali popoldanskem sprehodu, pa ni nobene potrebe, da se skrivate pred soncem, saj vendar na tak način dobite veliko vitamina D in E. Pravzaprav je celo priporočljivo, da bi bili vsaj 20 minut na dan izpostavljeni soncu. Vsak dan. Pa ste?

6. Preveč ogrevani prostori
Izogibajte se preveč ogrevanih prostorov, ker je v njih zrak večinoma zelo suh, kar vpliva na lase, nohte in kožo. Vsi namreč izgubljajo veliko vlage. Še posebej pozorni bodite, da ne pregrevate spalnice. Ne pozabite, da je idealna temperatura v spalnici 18 stopinj Celzija, nič pa ne moti tudi, če je stopinjo, ali dve manj.

7. Sladkor
Sladkor je tudi velik povzročitelj gubic, poleg tega redi in povzroča nemalo težav v organizmu. Ne pozabite, da človek dobi dovolj sladkorja že v sadju in zelenjavi, vsaka sladkosnednost pa se pozna tudi na koži. Kadar pojeste veliko sladkorja, se koža dobesedno zamaši in zamasti. Čeprav nekatere diete predvidevajo, da občasno kak košček torte ne škodi, pa v resnici to ni res. Če se resnično želite odvaditi sladkorja, potem ga ne smete poskusiti niti ščepec in to več kot teden dni.

8. Preveč TV
Ali ste vedeli, da so raziskovalci namerili, da optimalno gledanje televizije ne sme biti daljša od 22 minut. Na veliko žalost ljubiteljev interneta in računalnikov, to velja tudi za gledanje v zaslone. Če se ujamete v to past, potem si najdite zabavo v okolici. Če se sprehodite malo naokoli in opazujete naravo, bo vaša koža bolj zadihala in se pomladila.

Še to ... Če je le mogoče, nikar ne glejte televizije več kot 30 minut ne da bi vmes vstali, se sprehodili do hladilnika, ali pa vsa stranišča ...

9. Ritem spanja
Ritem spanja spada med bolj pomembne pospeševalce staranja. Še zlasti to velja, če vsak dan hodite spat ob drugih urah. Optimalen čas, da greste v posteljo je med 22. in 23. uro zvečer, zbujajte pa sem med 7. in 8. uro. Seveda lahko vse skupaj zamaknete tudi za kakšno uro naprej ali nazaj. Pomembno je, da spite najmanj 7 ur na dan in nikakor ne več kot 10 ur. Preveč spanja tudi ni dobro.

10. Stres
Včasih smo si za stres krivi sami, ker smo neorganizirani in neurejeni. Stres lahko povzroči resne poškodbe celic, moti njihovo regeneracijo in seveda pospešuje staranje in tudi utrujenost. Zelo pozorni bodite, da se ne ujamete v začaran krog slabe volje in nenehnega razmišljanja o službi.



10 stvari, ki pospešujejo staranje
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani