Interaktivni dodatki:


Datum: 9. NOV 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi

Občutljivost na laktozo je izredno pogost pojav. Večina ljudi se tega ne zaveda, pri drugih pa povzroča velike težave.

Najnovejša odkritja kažejo, da bi lahko bila laktoza tudi krivec za nastanek tumorjev, raka in drugih težkih bolezni (Diagnosticirali so ji raka, spremenila je samo eno stvar in ozdravela). Poleg tega se občutljivost na laktozo skozi leta spreminja, zaskrbljujoče pa je, da število preobčutljivih do 20 let izjemno hitro narašča. Preobčutljivost na laktozo med mladimi postaja resen problem.

Raziskave kažejo, da ima 75 odstotkov svetovnega prebivalstva težave zaradi mleka in mlečnih izdelkov, od tega pa ima 5 odstotkov izredno resne reakcije. Pri večini mleko povzroči povečan nivo želodčne kisline, napenjanje, prebavne motnje, glavno vprašanje pa je, kako se temu ogniti.

1. Prednost dajte fermentiranim mlečnim izdelkom
Že pri manjši občutljivosti na laktozo se v debelem črevesju začne nabirati nerazgrajena laktoza, ki zadržuje vodo, povečuje gibljivost črevesja in povzroča drisko. Poleg tega se pojavlja napenjanje in vetrovi. Pri fermentiranih mlečnih proizvodih, kot so jogurt, kefir, skuta je teh problemov manj, ker vsebujejo zelo majhne količine laktoze. Poleg tega aktivne bakterije v jogurtu in kefirju pomagajo razgraditi laktozo, hkrati pa so še odličen vir kalcija, kalija in proteinov.

2. Razmislite o alternativah mleku
Če želite zmanjšati vnos mleka v kavi, pudingu, pecivu, potem uporabite kokosovo, mandljevo ali riževo mleko. Poleg tega tudi maslo zamenjajte denimo s kokosovim oljem.

3. Probiotiki izboljšajo prebavo laktoze
Probiotiki so izvrsten vir koristnih bakterij z vsestransko ugodnim vplivom na prebavo, imunski sistem in celo vrsto metabolnih procesov. Za probiotike večkrat rečemo, da so podporna terapija za obnovo poškodovane črevesne flore.

4. Jabolčni kis
Jabolčni kis pomaga pri zmanjševanju občutljivosti na laktozo predvsem zato, ker pospešuje prebavo. Uravnava nivo želodčne kisline in blagodejno vpliva na prebavne motnje, ki jih lahko povzročijo mlečni izdelki. Težave z laktozo so lahko opazno manjše, če pred obrokom popijete kozarec vode zmešan z žlico jabolčnega soka.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani