Interaktivni dodatki:


Datum: 11. OKT 22 - DOBRO JE VEDETI

5 zdravstvenih prednosti kostanjev

Če imate radi kostanje in vas ne napenjajo (preveč), potem je dobro poznati njihove prednosti. Še posebej, ker so neverjetno koristni!

Za kostanje velja, da so najstarejša hrana še iz časov praljudi. Prvi zapisi o prehranjevanju so namreč povezani s kostanji, danes pa jih pripravljamo na enak način, kot pred tisočletji. Svoj čas so kostanji veljali kot hrana revežev (ker so zastonj, enostavni za pripravo in vsestranski - od čistila do glavne jedi in sladice).

In katere so največje zdravstvene prednosti kostanjev?

1. Sadež, ki zbija apetit
100 gramov pečenega kostanja ima 1.025 J (245 kalorij), kar jih uvršča med živila z visoko energijsko vrednostjo, vendar je to bistveno manj energije v primerjavi s podobnimi živili, kot sta denimo sladek krompir ali sladka koruza. Zanimivo je, da se količina energije s termično obdelavo podvoji. Pravzaprav se poveča količina beljakovin in ogljikovih hidratov. Dobra stvar pri tem pa je, da boste po samo nekaj kostanjih postali siti in zadovoljni. Dokazano je, da boste po porciji kostanjev siti tudi po 4 ure in več. Če mislite jesti kostanje čez cel dan, potem jih ne pojejte več kot eno pesti naenkrat.

2. Brez glutena
Več kot 40 odstotkov kostanjev predstavlja škrob. Prav zato mnogi iz njih delajo juhe, pire, sladke in slane jedi ... Kostanjeva moka je zato primerna tudi za bolnike s celiakijo.

3. Spodbuja delovanje črevesja
Kostanj je odličen vir vlaknin (v 100 gramih je 21 % dnevne potrebe po vlakninah), ki med drugim zmanjšujejo nivo slabega holesterola v krvi, ob tem pa še spodbuja delovanje črevesja. Zaradi kostanjev bo vaša krvna slika bistveno boljša.

4. Krepijo želodec in srce
Kostanji vsebujejo veliko kalija in fosforja. Veliko imajo tudi nenasičenih maščob. Prav zaradi tega so izredno dobri proti boleznim srca in kardiovaskularnega sistema ter proti boleznim povezanih z želodcem. Kostanji še imajo veliko vitaminov A, B in C (v 100 gramih je neverjetnih 72 % dnevne potrebe po vitaminu C), veliko imajo še mangana, kalcija, klora, svinca, magnezija ...

5. Sestavina, ki krepi imunski sistem in kosti
Baker je mineral, ki krepi moč kosti, pomaga pri proizvodnji rdečih krvničk, izboljša delovanje živčevja in krepi imunski sistem. 80 gramov kostanjev na dan daje telesu petino dnevne potrebe po bakru, kar je povsem dovolj, da hitreje ozdravite.

Za konec pa še nasvet o kvaliteti kostanjev. Bolj se njihova lupina sveti, bolj dobri so. Da bi dlje časa ostali dobri, jih hranite na temnem in hladnem mestu, zelo pomembno pa je, da kostanje jemo samostojno, poleg pa pijemo vodo ali čaj. Tako nas bo manj napenjalo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
kostanji
 
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani