Interaktivni dodatki:






Datum: 22. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

6 lastnosti vode, ki vam lahko koristijo

Prihajajo meseci, ko bomo potrebovali veliko vode. Naj lakota ne premaga žeje!

Ali ste vedeli, da potrebuje telo za nemoteno delovanje 40 litrov vode. Če torej na dan popijete 2 litra vode, bo trajalo 20 dni, da po celem telesu staro vodo nadomestite s svežo. Zato je potrebno, da prekrvavitev deluje brezhibno, prebava pa mora odplakniti vse škodljive snovi. Kako to doseči?

Rešitev ni, da zvečer popijete liter vode, pač pa morate čez cel dan piti dovolj tekočine, da v telesu lahko poteka proces hidracije. Samo v takem primeru lahko računate na čudežno moč vode.

1. Voda blaži glavobole
Če ima v telesu pade nivo vode za 25 do 30 odstotkov, se že pojavijo hudi glavoboli. Do glavobolov lahko pride tudi zato, ker se zmanjša moč magnezija in fosfatov, pa je v takih primerih idealna rešitev kozarec mineralne vode.

2. Voda razstruplja telo in krepi ledvice
90 odstotkov strupenih snovi se izločijo skozi ledvice, kar pomeni, da lahko z več vode te procese pohitrimo in preprečimo nastajanje vnetij in celo ledvičnih kamnov. Toksini, ki so topni v vodi, lahko v "stoječi" vodi hitro povzročijo še kakšno tegobo.

3. Povišan pritisk
Manjko vode v telesu dviguje krvni pritisk, zaradi česa so bolj obremenjeni srce in ožilje. Priporočamo celo, da 20 minut pred vsakim merjenjem pritiska, popijete kozarec vode. Tako boste izločili vpliv dehidracije na višino pritiska.

4. Pravilno prehranjevanje
Ali ste vedeli, da med obrokom ne smete piti vode, ker ta redči želodčno kislino, želodec pa je zato ustvarja več, kot je potrebno? Če morate piti med jedjo, raje popijte kozarec vina, ker ima med drugim tudi veliko vitaminov in še več antioksidantov, poleg tega pa v telesu deluje protivnetno in spodbudno. A to naj bo vaš edini kozarec alkohola ta dan. Z alkoholom si nikar ne lajšate žeje.

5. Preprečuje alergije
Zaradi zastajanja ali pomanjkanja vode v telesu lahko izbruhnejo najrazličnejše alergije. Poleg tega ob pomanjkanju vode v telesu slabše deluje tudi imunski sistem, prekrvavitev ... Poleg pitja zadosti vode, poskrbite, da se boste izdatno potili. Samo tako boste pohitrili kroženje vode v telesu.

6. Hujšanje
Če v 3 dcl vode stisnete sok pol limone, bo vaša prebava postala aktivnejša, telo bo porabljalo več energije, kot bi jih sicer. Limonin sok je izrazito alkalen in še zmanjšuje apetit. Če v limonado stopite še malo medu, boste dobili izredno dober shujševalni napitek. Telo namreč za predelavo grama medu porabi 15-krat več energije, kot pri običajni hrani.

Za konec pa še preprost izračun potrebne količine vode:

Izračun potrebne dnevne količine vode

Izračun velja pri minimalni telesni aktivnosti (pol ure sprehoda).
, težek kg, potrebuje na dan 0 litrov vode (to je 0 kozarcev po 2 dcl).
Upoštevajte, da približno 30 % vode (v vašem primeru 0) dobimo s hrano.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani