Interaktivni dodatki:


Datum: 22. JUN 24 - DOBRO JE VEDETI

Hrana, ki jo napačno uporabljamo

Predstavljamo vam 7 živil, ki jih vsakodnevno uporabljamo, ne vemo pa, da lahko malenkosti odločajo o zdravilnih in hranljivih učinkih

1. Brokoli
Brokoli spada med najbolj koristna živila na svetu. Ima veliko vitamina C, klorofila, antioksidantov, vlaknin, snovi, ki uničujejo rakave celice ter veliko drugih hranljivih elementov. So pa leta 2009 kitajski znanstveniki odkrili, da so vsi ti elementi v brokoliju le v surovem stanju, ali če je kuhan na pari, vendar ne več kot 2 minute.

2. Jagode


Tudi jagode imajo veliko vlaknin, antioksidantov in vitamina C, vendar pa to ne velja za jagode iz rastlinjakov. Je pa še ena pomembna stvar. Hranljive snovi v jagodah so namreč občutljive na svetlobo in kisik, zato jagode hranite na temnem in hladnem, pojejte pa jih čim prej. Znanstveniki so spet izračunali, da so jagode najboljše 30 minut potem, ko jih utrgate.

In ne pozabite: paket zamrznjenih jagod ima pogosto več vitaminov od svežih. To velja zlasti v jesenskih in zimskih mesecih.

3. Črni čaj


Pitje čaja ni enostavna stvar. Nekateri ga pijejo z žličko medu, rezino limone, mlekom ... Študije so pokazale, da vsak dodatek k čaju zmanjša njegovo zdravilno moč. Z antioksidanti se sicer nič ne zgodi, vendar pa mlečna kislina povsem izniči vso moč čaja.

4. Lanena semena


Lanena semena so pravi zaklad vlaknin omega-3 maščobnih kislin, antioksidantov (predvsem lignaninov). A od vsega tega ni nič, če lanena semena kombinirate z jogurtom ali energetsko pijačo. Poleg tega so lanena semena v prahu manj hranljiva.

5. Česen


Česen vsebuje kemijsko spojino alicin, ki zavira rakaste celice, bakterije in glivice v telesu. Poleg tega je česen tudi zelo bogat z vitaminom C, ki pa na zraku izgubi svojo moč. Jo pa zato pridobi alicin. Zato ga izkušeni kuharji po tem, ko sesekljajo česen, pustijo stati vsaj 10 minut. Tako se aktivira povsem nova moč česna ...

6. Paradižnik


Paradižnik ima predvsem veliko likopena, ki preprečuje razvoj bolezni srca in ožilja, raka in vnetnih bolezni, vendar to velja šele, če paradižnik toplotno obdelate pri vsaj 90 stopinjah Celzija. Najbolj zdrav paradižnik je tako paradižnik na žaru.

7. Jogurt


Če je v jogurtu tekočina, je nikar ne zlivajte proč. To je sirotka, ki ima veliko beljakovin, vitamina B12, kalcija, fosforja in drugih mineralov.

Upoštevajte še nasvet, da mesu na žaru dodate žlico kislega mleka ali pa ga prelijete s sirotko. Na tak način bo jed bogatejša s kalcijem, vitaminom D in probiotikom.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani