Interaktivni dodatki:


Datum: 15. APR 24 - DOBRO JE VEDETI

Hrana, ki prežene spomladansko utrujenost

Pomlad se od zime razlikuje po tem, da moramo jesti bolj raznoliko in vitaminsko bogatejšo hrano. Če je ne, nas daje spomladanska utrujenost.

Hrana močno vpliva na naše razpoloženje čez cel dan, zato morate paziti, kaj jeste. Predstavljamo vam 5 živil s katerimi se boste počutili bolj energične, srečnejše in optimistične.

1. Bučna semena
Čeprav ne sodijo med tipično spomladansko prehrano, pa jih je dobro grizljati med obroki, ker imajo veliko cinka, kalcija, kalija, magnezija ter vitaminov B in C. Vsebujejo tudi veliko aminokislin in maščobnih kislin bogatih z omega-3, kar igra ključno vlogo pri regeneraciji celic. Poleg splošnega razpoloženja se vam bo že v nekaj dneh popravila tudi koža.

2. Peteršilj
Naslednjič, ko naletite na peteršilj v juhi, ga pojejte. Upočasnjuje namreč staranje, sodeluje pri procesu čiščenja krvi in jeter, vsebuje veliko vitaminov A in C ter flavonoidov. Ti antioksidanti namreč varujejo telo pred prostimi radikali, kar zmanjša tveganje za nastanek in razvoj raka. Poleg tega peteršilj pospešuje prebavo.

3. Korenček
Korenčkova solata je najboljše darilo pomladi. V korenčku je veliko beta karotena in vitamina A, ki pa se bolje absorbirata v telo z maščobami. Zato naj bo korenčkova solata bogata s konopljinim ali olivnim olje, dobrodošla pa so tudi ostala olja iz oreščkov (orehovo, mandljevo, kokosovo ...). Korenček krepi imunski sistem, izboljšuje izločanje sluznice ter vlaži in pomlajuje kožo.

4. Med
Negativnih lastnosti sladkorja je toliko, da bi ga morali za vedno črtati iz naših jedilnikov. Namesto tega je veliko bolj zdravo uporabljati med, ki podpira presnovo in je neizmeren vir hranljivih snovi. Pri vseh jedeh in čajih vedno počakajte, da se živilo ohladi na sobno temperaturo in šele potem dodajte med.

5. Jogurt z otrobi
V resnici so otrobi tisti, ki so zdravi in premagujejo spomladansko utrujenost, vendar jih same ne moremo jesti. Najbolj pridejo do izraza, če jih mešamo z jogurtom, ker je tako vnos kalorij najmanjši, pa še občutka lakote se boste znebili. Seveda pa lahko otrobe prelijete tudi z vročo vodo in jih pustite 20 do 30 minut, da se zmehčajo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
korenček
 
med
 
otrobi
 
peteršilj
 
bučna semena
 
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani