Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
 | 
NASVET DNEVA: Tudi ribe v konzervah, razen tune, vsebujejo omega-3 maščobe.

Interaktivni dodatki:






Datum: 23. NOV 16 - DOBRO JE VEDETI

Vsak organ ima svojo najljubšo hrano

Vsak organ daje prednost živilom, ki imajo optimalno količino hranilnih snovi, ki so bistvenega pomena za njegovo zanesljivo delovanje. Pa veste za katera živila gre?

1. Možgani imajo najraje ribe
Medicinske raziskave kažejo izjemno povezavo med omega 3 maščobnimi kislinami, ki jih je v ribah največ. Ljudje, ki jedo ribe vsaj enkrat na teden, imajo bolj razvite možgane, boljši spomin ... Paziti moramo, ker ocvrta hrana, tudi ocvrte ribe, deluje ravno nasprotno, torej škodi možganov.

2. Mišice in banane
Tisti, ki hodite na fitnes, redno telovadite, tečete, bi morali pred vsako fizično aktivnostjo pojesti banano. Banane imajo veliko kalija, kalcija, folne kisline, vitamine A, C, E, B1 ...

3. Želodec ima najraje brokoli
Fitokemikalije v brokoliju preprečujejo gastritis, želodčne razjede iz katerih se lahko razvije rak. Poleg tega gastritis uničuje zdrave bakterije, s tem pa se upočasni metabolizem.

4. Gladka koža in črni riber
Črni ribez je bogat s polifenoli, esencialnimi maščobnimi kislinami, omega 3 in 6 ... Črni ribez razstruplja podkožnico, vlaži kožo in ji daje sijoč in zdrav videz. Pomaga tudi pri zdravljenju dermatoz, ekcemov, sezonskih alergij, povečuje odpornost ...

5. Črevesje in češnje
Antocianov, pektin, kvercetin in fitosteroli so snovi, ki jih vsebujejo češnje in so izjemnega pomena za delovanje črevesja. Med drugim antocianin spada med močne antioksidante in je izredno uspešen pri uničevanju rakavih celic. Pektin je topna vlaknina, ki spodbuja prebavo. Kvercetin povečuje odpornost, povišan holesterol in zmanjšuje proste radikale.

6. Srce in paradižnik
Paradižnik vsebuje likopen, ki je močan naravni antioksidant, vendar se aktivira le, če ga pred tem skuhamo. Ima pa surov paradižnik veliko vitaminov A in C ter kalija, antocianina, alfa- in beta-karotena.

7. Vid in koruza
Vso oranžno sadje in zelenjava so dobri za krepitev očesnega živca. V oranžni barvi se namreč skrivajo vitamini in beta-karoten, ki pomagajo pri pravilnem delovanju mrežnice in preprečujejo bolezni povezane s starostjo.

8. Lasje in peteršilj
Peteršilj vsebuje veliko vitaminov A, C, B12, kalcij, železo ... Vse to so elementi nujni za zdravje lase. Poleg tega peteršilj preprečuje plešavost, izboljšuje krvni obtok, čisti in razstruplja telo. Klorofil v peteršilju deluje antibakterijsko in protiglivično ...



Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.




Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
O portalu   |   Google +   |   Facebook   |   Twitter
Vem kaj jem - na vrh strani