Interaktivni dodatki:






Datum: 8. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!

Krompir je gotovo najbolj pogosto živilo na naših krožnikih, resnica o njem pa je drugačna, kot misli večina

Ali je krompir zdrav, ali ne? To je vprašanje, ki že nekaj desetletij muči razviti svet. Dejstvo je, da je pražen in pečen krompir škodljiv, krompir kuhan z lupino pa daleč od tega.

1. Krompir je bogat s kalijem
Povprečno velik krompir vsebuje 1.600 miligramov kalija, kar je polovica potrebnega dnevnega vnosa in skoraj 4-krat več kot banane. Kalij je namreč zelo pomemben, da v telesu ne pride do dehidracije, skrbi za delovanje mišic in znižuje krvni pritisk.

2. Krompir ima veliko vlaknin
Povprečen krompir z lupino vsebuje 7 gramov vlaknin, kar je četrtina dnevnega vnosa. Brez lupine je teh vlaknin samo 1 gram. Večina hranljivih snovi se torej zadržuje v lupini in tik pod njo. Sicer pa vlaknine poskrbijo, da smo dlje časa siti, znižujejo krvni pritisk in pomagajo uravnavati nivo sladkorja v krvi.

3. Krompir ima veliko vitamina C
Povprečen krompir vsebuje 29 miligramov vitamina C, kar je polovica priporočene dnevne doze in tretjina, kot ga je v podobno veliki oranži. Res je, da se samo zaradi krompirja ne boste obvarovali pred gripo, vendar ne pozabite, da pojeste veliko več krompirja, kot oranž. No, vsaj pri večini je tako.

4. Krompir ima veliko mangana
Mangan je element, ki je pomemben pri presnovi beljakovin, ogljikovih hidratov in holesterola, poleg tega pa krepi kosti. Povprečno velik krompir vsebuje 33 % priporočene dnevne količine mangana.

5. Krompir ima veliko vitamina B6
V povprečno velikem krompirju je polovica priporočene dnevne količine vitamina B6. Ta vitamin je zelo pomemben za proizvodnjo hormonov v možganih, poleg tega krepi imunski, mišični in živčni sistem, krepi pa tudi srčno mišico.

Še vedno mislite, da je krompir škodljiv?!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani