Interaktivni dodatki:






Datum: 20. DEC 14 - RECEPTI

Slovenska potica

Če razmišljate, ali bi potico kupili, ali pa jo sami naredili, nikar ne razmišljajte preveč. Prava odločitev je samo ena: naredite!

Potica je pecivo, ki jo poznajo po celem svetu in to predvsem po zaslugi slovenskih izseljencev. Originalna potica je samo z orehovim nadevom, čeprav obstaja kopica drugih variacij (pehtranova, ocvirkova, medena potica ...). Orehovi potici pravijo tudi "ambasadorka Slovenije". In še zanimivost: ker beseda "potica" izvira iz prekmurskega narečja, so želeli slavisti uveljaviti vseslovensko knjižno ime "pogača". S tem so potici naredili še več reklame, beseda pa se je še bolj utrdila.

Sestavine za testo:
- 1 kg bele moke
- 4 rumenjaki
- 1 žlica kisle smetane
- 1/2 dcl toplega mleka
- 2 žlički soli
- 1 pecilni
- 1 vanilij sladkor
- 120 g mletega sladkorja
- 120 g topljenega masla
- 3 žlice ruma
- naribana lupina limone
- 1 rahlo stepen beljak za premaz.

Sestavine za nadev:
- 1,2 kg orehov (1 kg za namaz, 200 g za posip po premazu)
- 3 dcl toplega mleka
- 1 rumenjak
- sneg 1 beljaka
- 250 g mletega sladkorja
- 1 velika žlica medu
- naribana lupina limone
- 1 vanilij
- 3 žlice ruma
- 1 žlička cimeta (po okusu).

Sestavine za kvas:
- 40 g kvasa (1 zavitek)
- 1 dcl mlačnega mleka
- 2 žlici moke
- 2 žlici sladkorja

Priprava:

Najprej pripravite kvas. V posodo dajte vse sestavine za kvas in vse skupaj dobro premešajte in pusti stati na toplem, da vzhaja.

Testo pripravite tako, da v veliko posodo daste kilogram moke, pecilni in vanilij prašek in sol. Vse skupaj dobro premešajte, dodajte pa še naribano limono in sladkor.

Posebej zmešajte rumenjake, rum in kislo smetano ter vse skupaj vlij v pripravljeno moko. Tako dobljeni zmesi dodajte še kvasa, na koncu pa prilijte še toplo mleko (3 do 5 dcl). Testo gnetite 10 minut, nato dodajte še stopljeno maslo in gnetite še naslednjih 10 minut, da testo odstopi od rok in sklede. Testo ne sme biti premehko.

Ko je testo pripravljeno, ga dajte za eno uro počivat v priprto pečico, ki ste jo prej ogreli na 30 stopinj Celzija, pekač pa rahlo premazali z oljem.

Po eni uri vzhajanja testno razvaljajte na debelino 5 milimetrov. Testo namažite z nadevom in ga previdno zvijte, da se ohrani značilen spiralni vzorec potice. Pri pravi potici je razmerje nadeva in testa uravnoteženo, čeprav imajo nekateri raje več nadeva, drugi pa več testa. Potico previdno položite v pekač, premažite jo s stepenim snegom in z zobotrebcem na več mestih prebodite vrhnjo plast testa. Vse skupaj pustite v priprti pečici vzhajati še 40 minut. Tako je potica pripravljena za pečenje.

Pečico na hitro segrejte do 220 stopinj. Potico pecite 10 minut. Nato temperaturo znižajte na 150 stopinj in jo pecite še naslednjih 40 do 50 minut.

Ko je potica pečena, jo pustite v pekaču počivati še 10 do 20 minut.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani