Interaktivni dodatki:






Datum: 20. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako z vodo in ogledalom prepoznati težave s ščitnico

V zadnjem času so težave s ščitnico postale pogostejše kot kdajkoli doslej. Razloga še ne poznamo, je pa pomembna hitra diagnoza.

Ščitnica je majhna žleza v obliki metulja, ki se nahaja v spodnjem delu vrata. Hormoni, ki jih proizvaja ščitnica, vplivajo na prav vse sisteme v telesu. Če ščitnica proizvede preveč hormonov, postanete hiperaktiven, če pa je teh hormonov premalo, pa ste zaspani in nemočni. Najpogostejša težava na ščitnici je tumor, ki je pri ženskah pogostejši.

Da bi preverili stanje svoje ščitnice, naredite požirek vode in ga zadržite v ustih, nagnite glavo močno nazaj, potem pa ga počasi pogoltnite. Za trenutek bo ščitnica nekoliko izstopila in takrat bodite pozorni na njeno obliko. Ščitnica mora biti simetrična, izstopiti mora enakomerno, da lahko vidite obliko (nahaja se tik pod adamovim jabolkom), pozorni pa bodite tudi na velikost. Vse to so parametri, ki lahko kažejo na težave s ščitnico.

Če po prvem požirku ščitnice ne boste videli, postopek večkrat ponovite. Če boste to počeli redno, boste hitro dobili prakso in tako imeli pod kontrolo vsako spremembo.

Seveda voda in ogledalo ne moreta nadomestiti pregleda pri zdravniku, lahko pa vam pomaga pri zgodnji diagnozi.

Vam pa svetujemo, da ste pozorni še na nekatere druge simptome za odkrivaje raka (prispevek Kako lahko sami odkrijete raka v zgodnji fazi), vsekakor pa poskrbite tudi za uravnoteženo hrano (Hrana za ščitnico).



Kako z vodo in ogledalom prepoznati težave s ščitnico


Kako z vodo in ogledalom prepoznati težave s ščitnico


Kako z vodo in ogledalom prepoznati težave s ščitnico
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani