9 predlogov za tradicionalni slovenski zajtrk
 | 
NASVET DNEVA: Če želite ohraniti svež avokado, ga shranite v posodo skupaj s čebulo.



Interaktivni dodatki:


Utrinki Tradicionalnega slovenskega zajtrka 2011 iz Župnijskega vrtca Vrhnika.
Utrinki Tradicionalnega slovenskega zajtrka 2011 iz Župnijskega vrtca Vrhnika. (Tradicionalni-zajtrk.si)



Datum: 12. NOV 14 - DOGODKI

9 predlogov za tradicionalni slovenski zajtrk

Kako dobro poznate slovensko hrano? Na Inštitutu za varovanje zdravja RS so pripravili 9 pravih slovenskih zajtrkov

V okviru projekta Dan slovenske hrane, ki je vsak tretji petek v novembru (letos bo 21. novembra 2014), poteka tudi pobuda Tradicionalni slovenski zajtrk. Pravzaprav je bil projekt zajtrka pred dnevom, a na koncu je pomembno le, da se vsi bolje zavedamo pomena slovenske hrane. S tem podpiramo lokalno gospodarstvo, kratke transportne poti pripomorejo k bolj sveži in zdravi hrani, promocija lokalnih pridelkov pa pripomore tudi k promociji domačih pridelkov.

Leta 2011, ko je bil projekt prvič izpeljan, je bilo vrtcem in šolam dostavljenih več kot 19.000 kilogramov kruha, 2.600 kilogramov masla, 3.220 kilogramov medu in 32.000 kilogramov jabolk. V projekt je bilo vključenih 268.074 otrok, potekal pa je na 828 šolah in 707 vrtcih. Organizatorji pričakujejo, da bo letošnja udeležba še številčnejša.

Kakšen je tradicionalni slovenski zajtrk?

  • Slovenski zajtrk 1: črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko

  • Slovenski zajtrk 2: ajdov kruh, med, kislo mleko ali navadni jogurt, jabolko, nesladkan čaj

  • Slovenski zajtrk 3: ovsen kruh, skuta, korenček, nesladkan čaj

  • Slovenski zajtrk 4: prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom, hruška, nesladkan čaj

  • Slovenski zajtrk 5: mlečni zdrob z rozinami, hruška, nesladkan čaj

  • Slovenski zajtrk 6: polnozrnat kruh, maslo, marmelada, kaki, nesladkan čaj

  • Slovenski zajtrk 7: polbel kruh, umešano jajce, kisla kumarica, nesladkan čaj

  • Slovenski zajtrk 8: polenta z mlekom, slive ali kaki

  • Slovenski zajtrk 9: ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki, narezano sezonsko sadje, voda

Jedilnike so pripravili na Inštitutu za varovanje zdravja RS, spodnje recepte pa članice Zveze kmetic Slovenije. Gre za štiri preproste stare slovenske jedi.

Prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom
Sestavine: mleko, sol, proso, suhe slive, med
Mleko zavremo in malo osolimo. Dodamo oprano proso ter kuhamo, da se zmehča. Dodamo suhe slive, ki smo jih prej narezali in namočili v vodo. Malo še kuhamo ob mešanju. Na koncu pokapamo z medom in postrežemo še toplo.

Mlečni zdrob z rozinami
Sestavine: mlečni zdrob, mleko, rozine
Mleko zavremo in vanj zakuhamo mlečni zdrob. Kuhamo, da se zmehča. Proti koncu dodamo še rozine, ki smo jih prej namočili v vodi. Serviramo toplo.

Polenta z mlekom
Sestavine: voda, koruzni zdrob
Delamo v razmerju 4 enote vode in ena enota polente. Vodo solimo (po želji dodamo malo ocvirkov za okus), zavremo in vanjo zakuhamo polento. Polento kuhamo 15 minut. Serviramo toplo.

Ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki
Sestavine: mleko, sol, ovseni kosmiči, lešniki
V vrelo osoljeno mleko dodamo kosmiče in kuhamo 20 min. Ko je kuhano serviramo na krožnik in posujemo z mletimi lešniki. Po želji lahko tudi sladkamo. Serviramo toplo.

Za konec pa še: kako lahko sami obeležite Dan slovenske hrane? Tako, da dan začnete s tradicionalnim zajtrkom. Prihodnji petek naj bo obvezen, čez leto pa čim pogosteje.



Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.








Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
O portalu   |   Google +   |   Facebook   |   Twitter
Vem kaj jem - na vrh strani